Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Στην εκπομπή Focus Press στον Τ/Σ Atlas TV- Α΄ Μέρος

Στην εκπομπή Focus Press στο κανάλι Atlas TV, καλεσμένος του δημοσιογράφου Δημήτρη Βενιέρη, μίλησε την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης.

Σχετικά με το ζήτημα της ημερομηνίας των εκλογών, ο κ. Μπόλαρης σχολίασε:

«Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε μια συνταγματική προθεσμία, που ορίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο σημείο. Νομίζω ότι είναι κρισιμότερο, η χώρα να βγει πραγματικά από την κρίση. Συνεπώς, η κυβέρνηση κρατάει χρόνο για να δουλέψει στην κατεύθυνση αυτή, της πραγματικής εξόδου από την κρίση, και όχι απλά της τυπικής εξόδου από τα μνημόνια.»
 
Στο σχόλιο του κ. Βενιέρη ότι θα ήθελε να ακούσει από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν έφεραν τα μνημόνια την κρίση, αλλά η κρίση έφερε τα μνημόνια, ο κ. Μπόλαρης απάντησε:
«Αυτό που λέτε είναι κάτι εξαιρετικά λογικό, και θέλω να προσθέσω το εξής: ότι η κρίση ανέδειξε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, γιατί προτού να φτάσουμε στην κρίση και στην κορύφωση της κρίσης, είχε προηγηθεί η κατάρρευση της ελληνικής παραγωγικής βάσης. Είχε καταρρεύσει το παραγωγικό μας πρότυπο.»

Σχετικά με το ζήτημα της παραπομπής στη δικαιοσύνη της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου στους 8 Τούρκους αξιωματικούς:
«Η κυβέρνηση, στέλνοντας το μήνυμα του σεβασμού στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία είναι αρμόδια από το Σύνταγμα, σε τελευταίο βαθμό, για να κρίνει αυτά τα ζητήματα, παραπέμπει την απόφαση από ένα διοικητικό όργανο στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη για να αποφανθεί. Γιατί αυτό είναι το μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε διεθνώς, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον ΟΗΕ, στη γείτονα χώρα: το μήνυμα ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη, ανεξάρτητη κατά το Σύνταγμα της χώρας, αποφασίζει, κυριαρχικά και σε τελευταίο βαθμό.»

Σχετικά με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ.:
"Στη συζήτηση για τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς, ακούστηκαν απόψεις όπως «Άνω Μακεδονία» ή «Βόρεια Μακεδονία». Αυτά τα ζητήματα τα ξέρουμε στη διεθνή πρακτική. Υπάρχει η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα, το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ, η Ανατολική Γερμανία και η Δυτική Γερμανία. Αυτά είναι απαράδεκτα σαν βάση συζήτησης στην περίπτωσή μας, γιατί δηλώνουν ότι από κάτω βρίσκεται ένας λαός, π.χ. οι Κορεάτες, που για λόγους ιστορικούς, ιδεολογικούς, τεχνικούς, γεωστρατηγικούς έσπασαν στα δύο. Άρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνουμε τέτοιες ανοιχτές πόρτες. Όπως οι βόρειοι γείτονές μας θέλουν να προσδιορίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό, έτσι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το δικό μας δικαίωμα, να μη θίγεται ο δικός μας εθνικός αυτοπροσδιορισμός."

«Υπάρχουν μείζονα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά ζητήματα στα Βαλκάνια. Είναι απολύτως ορατό και σαφές. Και είναι σαφές ότι υπάρχει η προθυμία και η θέληση, η επείγουσα θέληση από πλευράς των Σκοπίων να ενταχθούνε στο ΝΑΤΟ, και στη συνέχεια να κάνουν βήματα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σ’ αυτή τη διαδικασία, στην παρούσα χρονική συγκυρία, η Ελλάδα εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι, όπως θέλετε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να σας σεβαστούμε, έτσι έχουμε αξίωση να μας σεβαστείτε. Αυτό σημαίνει διεθνές δίκαιο, αυτό σημαίνει διεθνείς συνθήκες. Θέλετε δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού; Σεβαστό. Δε θα προσβάλλετε το δικό μας δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.»

ΑρχείοΝέων