Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Στην εκπομπή Focus Press του δημοσιογράφου Δημήτρη Βενιέρη, για το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Στη στρατηγική του bullying στηρίζεται η πρόκληση του Ερντογάν – Η ψυχραιμία, η στρατιωτική συμμαχία και η ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνιστούν την απάντησή μας
 
Στην εκπομπή Focus Press του δημοσιογράφου Δημήτρη Βενιέρη στο κανάλι Atlas Tv, συμμετείχε την Παρασκευή 20/04/2018 ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης. Σχετικά με το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, συζητήθηκαν τα εξής:

Κύριε Μπόλαρη, η υπόθεση χρειάζεται διαχείριση, όπου θα βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, να μην έχουμε καυγάδες εδώ, κι αναφέρομαι στα ελληνοτουρκικά. Η αντιπολίτευση βάζει ένα ζήτημα με τον κ. Καμμένο, το είπε ο κ. Καράογλου νωρίτερα. Είναι πρόβλημα ο κ. Καμμένος; Στο να βρεθεί εννοώ μια κοινή φόρμα κι ένας κοινός τόπος συνεννόησης.

Κοιτάξτε, για να μπορέσουμε να στέλνουμε και το μήνυμα που πρέπει στον κόσμο και να κρατούμε και την αξιοπρέπειά μας και τη σοβαρότητά μας, χρειάζεται να πούμε ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι απλά ένα ζήτημα ελληνοτουρκικό. Δεν είναι ο Ερντογάν από τη μια πλευρά και η Ελλάδα από την άλλη πλευρά. Όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μείζον ζήτημα στην πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος, η Τουρκία, σε σχέση με το ΝΑΤΟ, με τη συμμαχία στην οποίαν είναι ενταγμένη η Τουρκία, και τη στρατηγική την οποία ακολουθεί ο Ερντογάν, στρατηγική συνεργασίας με τη Ρωσία και στρατηγική συνεργασιών με το Ιράν, με την Περσία. Με επίκεντρο τώρα και τη διαφορά και τα προβλήματα που υπάρχουν στη Συρία. Θυμίζω ότι η Τουρκία, μια τέτοια επαμφοτερίζουσα στάση, και με τον έναν και με τον άλλον, είχε κρατήσει και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιλούσε με τον Χίτλερ, μιλούσε και με τους Συμμάχους. Θέλω να πω ότι, δε χρειάζεται ο κόσμος και η αγορά να επηρεάζεται από τη συζήτηση η οποία γίνεται καθημερινά, από τις δηλώσεις τις οποίες κάνουν κάθε τρεις και λίγο ο Ερντογάν, ο πρωθυπουργός του, οι σύμβουλοί του, οι υπουργοί του, οι στρατιωτικοί του. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους.

Παγίδευσε δυο νησιά μας κ. Μπόλαρη, αυτό είναι το πρόβλημα. Αν δεν είχαμε κόστος δηλαδή… Προσέξτε, εγώ συμφωνώ απολύτως, γιατί καμιά φορά ως μεσογειακός λαός ξεπερνάμε κάποια όρια. Αλλά, εδώ, έχουν καταφέρει με δυο επεισόδια, μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, τα Ίμια τα έχουν χαρακτηρίσει τουρκικά και δεν πλησιάζουμε εκεί, το νησάκι …

Δεν είναι έτσι… Δεν είναι σωστό αυτό… 

Αφού δεν μπορούμε να πάμε… Άδικο είναι, παράλογο είναι, αλλά δεν μπορούμε να πάμε. Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών το έγραψε στο χαρτάκι, είναι δικό μας. Αντιδράσαμε, πήγαμε εκεί, πήγε το λιμενικό μας;

Δεν επιτρέπεται να λέμε εμείς δημόσια και να κάνουμε τέτοιες παραδοχές. Κοιτάξτε να σας πω. Ο Ερντογάν λέει κάθε μέρα για τα σύνορα της καρδιάς του. Τα σύνορα της καρδιάς του μπορεί να είναι στην Τυνησία και στο Μαρόκο. Αυτό δε σημαίνει, ότι επειδή θέλουν να γκριζάρουν περιοχές στο Αιγαίο, ότι γκριζάρουν. 

Ντε φάκτο, δεν το πέτυχαν κύριε Μπόλαρη; Δηλαδή μπορούμε να πάμε αύριο οι δυο μας, με το σκάφος μας, να ανέβουμε στα Ίμια…

Όχι, δεν το πέτυχαν. Θέλω λοιπόν να πω το εξής. Υπάρχουν οι ακταιωροί που έχει το λιμενικό, υπάρχουν τα πολεμικά μας σκάφη, υπάρχει η αεροπορία η οποία καλύπτει τον εθνικό χώρο. Και θέλω να σας πω το εξής. Ο Ερντογάν κάνει ένα παιχνίδι. Ο Ερντογάν, όπως καταλαβαίνετε, είναι ένας ικανός άνθρωπος, ο οποίος κατάφερε να ανατρέψει το σύστημα του κεμαλισμού, κατάφερε να ανατρέψει το σύστημα του Γκιουλέν, κατάφερε, ένα μουσουλμανικό κόμμα το οποίο έλεγε ότι έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, να το ελέγξει απόλυτα και να το κάνει μία «ενός ανδρός αρχή». Ελέγχει και το κόμμα του, και την Τουρκία, και τις ένοπλες δυνάμεις. Είναι το δικό του θέμα. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, δεν είμαστε καθόλου υποχρεωμένοι να παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν. Εμείς είμαστε μέσα σε μία συμμαχία, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, με τις οποίες μπορούμε, όταν και αν υπάρξει ζήτημα αμφισβήτησης, να απαντήσουμε. Θέλω να σας πω ότι κατά τη δική μου άποψη, ο Ερντογάν εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή σαν αυτούς που στα σχολεία λέμε ότι κάνουν bullying. Σαν αυτούς τους νταήδες, αυτούς που παρενοχλούν. Ο Ερντογάν πριν από δύο μήνες έδειξε την αδυναμία του στρατού του, ο οποίος προελαύνοντας κατά ατάκτων, που δεν είχαν οπλισμό, έκανε δύο μήνες για να περπατήσει μία μικρή απόσταση μέσα στη Συρία. Θέλω να πω δηλαδή ότι, η δική μας σοβαρότητα, η δική μας ετοιμότητα, στις ένοπλες δυνάμεις, η πιστότητα μέσα στη συμμαχία, οι σχέσεις που έχουμε δημιουργήσει και αναβαθμίζονται, με το Ισραήλ, είναι αυτές οι οποίες μας εξασφαλίζουν, το είπατε προηγουμένως γι’ αυτό μόλις και χρειάζεται να το αναφέρω, η ομόθυμη στάση της Ευρώπης προχθές, η οποία ήταν καταδικαστική, δείχνει ποια είναι η δική μας ευθύνη σήμερα. 

Ευτυχώς που ανήκουμε στην Ευρώπη, να το πείτε στον κόσμο κι εσείς. Εσείς το λέτε, γιατί δεν είστε από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμηθούμε τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση, να το υπερτονίσουμε, πόσο μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα είναι ότι ανήκει στην Ευρώπη. Γιατί οι κύριοι οι οποίοι είναι γύρω από εσάς εκεί, μέχρι πρότινος αλλιώς το διαχειρίζονταν το πράγμα. 

Θέλω να σας πω το εξής. Την ασφάλειά μας απέναντι στον Ερντογάν, την εξασφαλίζει περισσότερο η στρατιωτική συμμαχία. Και θέλω να σας πω ότι η πρόκληση, η οποία γίνεται από πλευράς Ερντογάν, σε αυτή τη λογική του bullying το οποίο ασκεί, δε φαίνεται μόνο στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά φαίνεται και στη στρατηγική την οποία ασκούνε και απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί κρατούνε πέντε υπηκόους, αμερικανούς πολίτες, ένας εκ των οποίων είναι και πάστορας της Ευαγγελικής Εκκλησίας, όπως κρατούσαν μέχρι προχθές και έναν γερμανό υπήκοο, δημοσιογράφο. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι αυτή η στρατηγική του bullying είναι η στρατηγική του νταή, αυτού που παρενοχλεί. Εμείς λοιπόν απέναντι σε αυτή τη στρατηγική χρειαζόμαστε την ψυχραιμία, τη σοβαρότητα, δε θα μπούμε σε λογική παγίδας και προβοκάτσιας, και θα ξέρει ο κύριος Ερντογάν ότι δεν περνούν αυτά. 
Ο Ερντογάν πρέπει να ξέρει ότι οι απειλές και το bullying δεν περνούν στην Ελλάδα, όπως ξέρει ότι η αποτρεπτική δύναμη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καλύπτει άριστα τον Εθνικό μας χώρο.

ΑρχείοΝέων