Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Στην εκπομπή "Πρώτη Είδηση" της ΕΡΤ1

Τα χαρακτηριστικά του προβλήματος με την FYROM είναι καταρχήν γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση είναι η εστίαση στη φύση τους προβλήματος, η ειλικρινής προσέγγιση και ο αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα σε κράτη και λαούς. 

Μία win-win λύση πρέπει να φράζει οριστικά τις γεωπολιτικές σκοπιμότητες που χρησιμοποιούν αλυτρωτισμό κι εθνικισμό ως οχήματα.

Στην εκπομπή "Πρώτη Είδηση" της ΕΡΤ1, καλεσμένος των δημοσιογράφων Νίκου Παναγιωτόπουλου και Μαίρης Πολλάλη, μίλησε την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης:

- Όπως καταλαβαίνετε, κύριε Μπόλαρη, από εσάς θα ξεκινήσουμε, το συλλαλητήριο το χθεσινό είναι αυτό που κυριαρχεί. Στην κυβέρνηση πώς το διαβάζετε; Είναι, βάση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ που διαβάσαμε χθες, ότι δεν κάλυψε τις προσδοκίες των διοργανωτών, χωρίς καμία άλλη αναφορά πέραν των ακροδεξιών σημείων σε αυτό, ή είναι και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση;

- Είναι απολύτως σαφές ότι είχαμε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση, η οποία είχε εκπροσώπηση οριζόντια. Ήτανε άνθρωποι από κάθε πολιτική τοποθέτηση, ήταν άνθρωποι από το Λεκανοπέδιο, ήρθαν όμως και από την ελληνική περιφέρεια, για να καταθέσουνε τον ψυχισμό τους. Να πούνε την άποψή τους για ένα μείζων ζήτημα το οποίο αφορά την πατρίδα. Και όταν έχεις μια τέτοια ογκώδη παρουσία, προχθές στη Θεσσαλονίκη και σήμερα στην Αθήνα, αυτό ταυτόχρονα είναι ένα πολιτικό μήνυμα. Προσοχή, δεν είπα κομματικό.

- Το λαμβάνει όμως αυτό το μήνυμα η κυβέρνηση;

- Δεν είπα κομματικό μήνυμα, το ξεκαθαρίζω.

- Ναι, το πολιτικό μήνυμα που λέτε. Ήταν ένα ογκωδέστατο συλλαλητήριο. Τώρα αν ήταν 150, 200, 300, 400, 500, εντάξει. Το θέμα είναι ότι είναι ένα ισχυρό μήνυμα που βγαίνει από τον κόσμο, αλλά η κυβέρνηση μάλλον δεν το αποκωδικοποιεί, ή δεν το λαμβάνει καθόλου υπ’ όψιν. Λέει συνεχίζουμε... Από τα μηνύματα που είδαμε χθες, από το μήνυμα του κ. Κοτζιά, από το γραφείο του Πρωθυπουργού, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι κάνει, παίρνει αυτό το μήνυμα του κόσμου να το πάει στη διαπραγμάτευση;

- Όπως είδατε, το χθεσινό συλλαλητήριο, η χθεσινή συγκέντρωση, αναπαράχθηκε από όλα τα μεγάλα μέσα διεθνούς ενημέρωσης. Είδα τους New York Times, το BBC κλπ. Είναι λοιπόν ένα μήνυμα το οποίο έχει πάει παντού, σ’ όλο τον κόσμο.

- Το θέμα ξέρετε ποιο είναι; Ότι ενώ λέτε αυτό, πήγε στο Μαξίμου όμως; Δηλαδή ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, πήγε όμως στο Υπουργείο Εξωτερικών;

- Εκείνο που διαβάζω εγώ, και επιτρέψτε μου να το καταθέσω εδώ, είναι το εξής: Άκουσα τον πρωθυπουργό που είπε προχθές ότι χειριζόμαστε το θέμα με πρώτο μέλημα την ευθύνη απέναντι στην χώρα. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Μετά, ακούω τον Υπουργό Εξωτερικών και λέει: "συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση". Mα τι θα έλεγε; Ότι δεν συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση;

- Κύριε Μπόλαρη, αυτή η πολεμική εναντίον του συλλαλητηρίου από κάποια άλλα στελέχη της κυβέρνησης...; Να ρωτήσω το εξής. Βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας έρχονται σε δύσκολη θέση αντιμετωπίζοντας όλη αυτή τη ρητορική, σε σχέση με αυτό που έχετε μέσα σας ενδεχομένως ή αυτό που θα λογοδοτήσετε απέναντι στους πολίτες.

- Δεν είναι μόνο θέμα βουλευτών της Μακεδονίας, της Θράκης. Είναι θέμα όλης της χώρας. Και δεν είναι θέμα αν υπάρχει απλά η λογοδοσία, δηλαδή αν υπάρχει απλά η ψηφοθηρία, αλλά αν υπάρχει υπευθυνότητα.

- Δε μιλάω μόνο για τις ψήφους, αν υπάρχει ηθικά ευθύνη...

- Φυσικά, αυτό είναι. Είναι θέμα υπευθυνότητας, είναι θέμα ευθύνης απέναντι στους πολίτες. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία και σε μια δημοκρατική παράταξη, είναι πολύ εύλογο να υπάρχουνε διαφοροποιήσεις στην προσέγγιση, και αυτές οι διαφοροποιήσεις μάλιστα να έχουνε και διαφορά ως προς την ένταση..

- Εσείς είστε υπέρ της σύνθετης ονομασίας με τη χρήση του όρου Μακεδονία;

- Θα μου επιτρέψετε, επειδή το θέμα είναι σοβαρό, να πω δυο κουβέντες, πολύ γρήγορα. Έχει ένα- δυο μήνες, που ένα ζήτημα το οποίο έχει πρώτιστα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά, το μετατρέπουμε σε ζήτημα κομματικής ή άλλης αντιπαράθεσης μέσα στη χώρα. Θυμίζω ότι αυτό το ζήτημα δεν ξεκίνησε χθες, δεν ξεκίνησε από τα Σκόπια. Ξεκίνησε από την ενιαία Γιουγκοσλαβία, από το Βελιγράδι, με τις ευλογίες της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Ένα ζήτημα που βέβαια δεν είχε σκοπό να τονώσει το συναίσθημα των κατοίκων στη νότια περιοχή της Γιουγκοσλαβίας, αλλά είχε αμιγώς γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά. Τους ενδιέφερε η θάλασσα, τους ενδιέφερε το λιμάνι, τους ενδιέφερε το Αιγαίο, τους ενδιέφερε η Θεσσαλονίκη. Θέλω λοιπόν σ’ αυτή τη συζήτηση που κάνουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, με πολλή ειλικρίνεια στο διάλογο, με αμοιβαίο σεβασμό με τους βόρειους γείτονές μας, αλλά και με σεβασμό στην ιστορία, στο λαό μας, στην ιστορική διαχρονία που περπατά ο τόπος αυτός, μπορεί να βρεθεί λύση. Η στρατηγική που κάνουμε, η λογική που έχουμε, η βιασύνη που έχουμε, να προτείνει ο καθένας στην Ελλάδα από ένα όνομα για την FYROM, ενώ το ζήτημα αυτό πρέπει να το αποδεχθούν, να το λύσουν οι βόρειοι γείτονές μας, προκειμένου να κινηθούνε προς τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς όπως είναι το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πρακτική που δεν συμβάλλει.

- Ναι όμως υπάρχει μια ατζέντα συγκεκριμένη και λέμε για πέντε ονόματα. Τα πέντε ονόματα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Αυτά τα 5 ονόματα έχουν μέσα το όνομα Μακεδονία.

- Μην παγιδεύεστε σε αυτό. Πέντε ονόματα έβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής...

- Δεν είπαμε όχι. Δεν είναι κανένα όνομα που να μην έχει μέσα τον όρο Μακεδονία. Άρα, το έχουμε δώσει το όνομα, έχει τελειώσει αυτό το σύνθετο. Γιατί λέμε στον κόσμο κάτι άλλο;

- Να συζητήσουμε λοιπόν το εξής: Εμείς μέσα στη διαπραγμάτευση δεν είμαστε. Κανείς δεν είπε ότι υπάρχει αποδοχή αυτών των πέντε προτάσεων. Κανείς.

- Εσείς όμως το δέχεστε.... Δέχεται η κυβέρνηση σύνθετη ονομασία με όρο Μακεδονία. Είναι γραμμή...

- Αυτό αν θυμάστε είναι η παλιά θέση της χώρας.

- Γιατί ετεροπροσδιορίζεστε; Εσείς και η κυβέρνηση. Γιατί πάντα πάμε πίσω, αφού όλα τα κακά τα κάνανε οι προηγούμενοι και θέλουμε να τ' αλλάξουμε, αλλάξτε το, αν δεν συμφωνείτε. Αλλά, αφού παίρνετε την ευθύνη, γιατί πρέπει η επιχειρηματολογία να είναι "α, αφού το είπαν οι προηγούμενοι..."

- Με συγχωρείτε, έτσι είπα; Δεν είπα αυτό. Είπα ότι είναι θέση με την οποία διαπραγματεύτηκε η χώρα. Δεν είπα ούτε οι προηγούμενοι, ούτε τίποτα.

- Δε συμφωνείτε σε αυτό; Στην προηγούμενη θέση;

- Έχει σημασία, και τις μετρώ τις λέξεις. Χρειαζόμαστε σύνθετη ονομασία, μία λέξη, και να αποδίδει αυτή η λέξη τον δικό τους χαρακτήρα και να τους αποκόβει από οποιαδήποτε δυνατότητα αλυτρωτισμού και άλλων σκοπιμοτήτων σε σχέση με εμάς.

- Γεωγραφικό ή χρονικό, τι θα βάζατε;


- Το χρονικό και το γεωγραφικό, κρίνονται όχι ως τέτοια, αλλά από το αν αφήνουν ανοιχτές πόρτες για να ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου.

----------

- Κύριε Μπόλαρη, λύση πάση θυσία στην προκειμένη χρονική στιγμή ή μπορεί να πάει παραπέρα, αν δεν έχουμε αυτά που διασφαλίζουν τη θέση μας ως χώρα;

- Λύση δεν δίνεται ποτέ, αν υπάρχει βλάβη των εθνικών συμφερόντων. Και θέλω να πω πως εδώ, για να απαντήσω λίγο και στον κ. Σκρέκα, ο οποίος έκανε απολύτως εσφαλμένη ανάλυση αυτών που γίνονται στην χώρα, η συζήτηση που άνοιξε εδώ και δυο μήνες, ξεκίνησε με το αν θα παραμείνει η κυβέρνηση ή θα πέσει από το πρόβλημα των Σκοπίων. Δηλαδή, σε μια συγκυρία όπου, για λόγους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς, από υπερκείμενους σχηματισμούς, τέθηκε το θέμα να λύσουνε τα Σκόπια την εκκρεμότητά τους με την Ελλάδα για να μπούνε στο ΝΑΤΟ, αυτό στην Ελλάδα μεταφράστηκε ως πτώση της κυβέρνησης. Δηλαδή εάν θα ψηφίσουν ή δε θα ψηφίσουν. Τι δε θα ψηφίσουν;

- Ναι, όμως εδώ κ. Μπόλαρη, σας ασκούν κριτική ότι δεν το ανοίξατε σωστά το θέμα. Δηλαδή δε θα έπρεπε να καλέσετε τους αρχηγούς των κομμάτων και να κάνετε μια ενημέρωση; Ότι πάμε σε μια τελική ευθεία, θα διαπραγματευτούμε, ελάτε να φτιάξουμε μια εθνική γραμμή;

- Επιτρέψτε μου να σας πω ότι είναι λάθος αυτή η προσέγγιση, γιατί ανοίγει η συζήτηση, έχεις στοιχεία για να τα μεταφέρεις στα κόμματα…

- Γιατί, εσύ δεν έχεις εθνική γραμμή στη διαπραγμάτευση; Πας στη διαπραγμάτευση και δεν περιμένεις τη διαπραγμάτευση να σου φέρει τη λύση, αλλά επιδιώκεις εσύ τη δική σου λύση. Αυτή δε θα μπορούσε να ζυμωθεί με τους ανθρώπους που συμφωνείτε σε ένα πλαίσιο;

- Όπως είδατε υπήρχε μια προετοιμασία και έτσι γίνεται διεθνώς, υπάρχει μια προετοιμασία ενός φακέλου, ο οποίος έρχεται...

- Να μου επιτρέψετε, στο πολιτικό κομμάτι δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία. Δηλαδή, σε σχέση με την ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχατε κοινά σημεία, και έχετε εγώ νομίζω.

- Ξαναλέω για να τα βάλουμε χρονικά, γιατί διαφωνώ με την ανάλυση που κάνετε και θα σας εξηγήσω γιατί. Πρώτα ωριμάζει η συζήτηση και ένας φάκελος και μετά ενημερώνεις. Εδώ όμως τι έγινε; Έγινε το αντίθετο. Χτυπήσανε τα τύμπανα του πολέμου, ετοιμαστείτε πέφτει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να σαμποταριστεί η όποια συζήτηση στη συνέχεια. Έτσι έγινε. Οι Έλληνες μάθανε ότι συζητιέται και ανοίγει μια διαδικασία για την διαπραγμάτευση του ονόματος επειδή η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης είπαν ότι πέφτει η κυβέρνηση.

ΑρχείοΝέων