Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συνέντευξη Μάρκου Μπόλαρη στον Ρ/Σ FM100 με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημερίζω στην εκπομπή τον κύριο Μάρκο Μπόλαρη, Βουλευτή, πρώην Υπουργό, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και πλέον εκ νέου υποψήφιο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Καλή σας μέρα κύριε Μπόλαρη. 

ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Καλή σας μέρα κύριε Κοντογουλίδη. Καλημέρα στους ακροατές του δημοτικού ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τυπικό το πρώτο μου ερώτημα. Γιατί τελικά αποφασίσατε να διεκδικήσετε εκ νέου την ψήφο των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια εποχή μάλιστα που είναι πραγματικά λίγο περίεργη και στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και γενικότερα. 

ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Το θεωρώ ουσιαστικότατο το ερώτημα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση. Είμαστε σε μια εποχή όπου κλείνει ένας μεγάλος κύκλος πολιτικής και πολιτικών περίπου 40 χρόνων. Η κοινωνία βιώνει αυτό το κλείσιμο με την απαξίωση που υπάρχει στην θεσμική λειτουργία, την απαξίωση που υπάρχει στην λειτουργία των κομμάτων και στην αγωνία που εκφράζεται για το τι συμβαίνει γύρω μας και τι έρχεται. Αυτή λοιπόν την κρίσιμη ώρα, ενεργοί και ανήσυχοι πολίτες ψυχανεμίζονται ότι αυτό το τέλος, την ίδια στιγμή που έχει σπασμούς θανάτου για το κλείσιμο αυτής της προηγούμενης εποχής, έχει και σπασμούς γέννας. Γεννιέται κάτι καινούριο. Αυτό το καινούριο που γεννιέται πρέπει να είναι στοιχισμένο, να προτείνει ρεαλισμό με αισιοδοξία για το αύριο, για αυτό τον τόπο που το δικαιούται.
Για τον χώρο των κινήσεων και των κινημάτων, των ανθρώπων που αγωνιούν και παλεύουν για το περιβάλλον, για την υγεία, για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, δηλαδή στον χώρο των ανθρώπων που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, τις συνέπειες μιας κρίσης που σε ένα μεγάλο βαθμό εντείνεται από τις πολιτικές ύφεσης που μας επιβάλλονται. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες, αποφασίσαμε ότι πρέπει να παρέμβουμε στο επίπεδο της Περιφέρειας, στο επίπεδο της μεγάλης Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Και είπαμε ότι πρέπει να επέμβουμε σε αυτό το επίπεδο γιατί θεωρούμε ότι οι πολιτικές που πρέπει να εκπορεύονται από τη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να είναι λογικές επαρχίας σε σχέση με την Αθήνα. όπως μέχρι σήμερα, αλλά πρέπει να είναι ευρωπαϊκές πολιτικές. Πολιτικές μιας Ευρώπης η οποία διαχειρίζεται τα ζητήματα και της ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικής συνοχής σε επίπεδο περιφερειών, δηλαδή να κάνουμε αυτό που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς έχετε την εμπειρία της περασμένης εκλογικής αναμέτρησης, όπου ήσασταν και πάλι υποψήφιος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και για λίγο χάσατε την Περιφέρεια τότε. Βέβαια από τότε μέχρι και σήμερα είχαμε την πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Ο πολιτικός φορέας που τότε ήσασταν και βουλευτής έχει υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα και εκλογικά αλλά και στο πολιτικό δυναμικό του, αλλά και στην ιδεολογική του φυσιογνωμία. 
Θέλω να μου πείτε ποιες είναι πλέον η σχέσεις σας με το ΠΑΣΟΚ. Απ’ό,τι φαίνεται το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητά σας, την οποία στηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά και προφανώς οι ενεργοί πολίτες στους οποίους αναφερθήκατε πριν. Και θέλω επίσης να μου πείτε τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και ο Μάρκος Μπόλαρης ξαναδιεκδικεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με άλλη όμως πολιτική φυσιογνωμία ;

ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Στις δημοκρατίες τα κόμματα υπάρχουν, ιδρύονται, αυξάνονται ή σμικρύνονται, ανάλογα με το κατά πόσο εκφράζουν τους πολίτες, τις κοινωνικές ομάδες τις συσσωματώσεις και τις αγωνίες, και προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών ενταγμένες μέσα στο κοινό συμφέρον της χώρας, της πατρίδας. Αν λοιπόν κάποιο κόμμα - και αυτό έχει γίνει επανειλημμένα, γίνεται και θα γίνεται - δεν εκφράζει πλέον τις κοινωνικές ομάδες για τις οποίες ιδρύθηκε και οι οποίες το στήριξαν για να σταθεί στα πόδια του αρχικά και να μεγαλώσει στην συνέχεια, τότε οι κοινωνικές ομάδες και οι ίδιοι οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να το στηρίξουν. Αποστασιοποιούνται, στέλνουν το μήνυμα, ‘δεν μας εκφράζετε, ευχαριστούμε πολύ’. Όταν λοιπόν ένα κίνημα το οποίο ιδρύθηκε για να εκφράσει τους μη προνομιούχους Έλληνες, όπως έλεγε ο ιδρυτής του, σήμερα υπηρετεί πολιτικές ύφεσης που επιβάλλονται από την γερμανική δεξιά, την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Σόιμπλε, χωρίς να έχει αντανακλαστικά ώστε να δει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους και τον ιδρώτα τους για να στηρίξουν τη δική του προσπάθεια στα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν σήμερα να πληρώσουν την ασφάλισή τους, το πετρέλαιο ή το ρεύμα, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλα κόμματα έχουν περάσει σε απαξίωση από πλευράς των πολιτών, γιατί δεν είναι συνεπείς με αυτά τα οποία διακήρυξαν, με αυτά για τα οποία δεσμεύτηκαν και για τα οποία ψηφίστηκαν. Γι’αυτό σας είπα και το ξαναλέω, δεν αφορά μόνο ένα κόμμα αλλά αφορά και άλλα κόμματα, αυτή η διαδικασία είναι μπροστά μας, στα μάτια μας σαν διαδικασία απαξίωσης της κομματικής λειτουργίας. Διότι η κρίση έδωσε τη δυνατότητα να ξανακοιταχτούν οι πολίτες στα μάτια, να καταλάβουν την ενότητα των προβλημάτων. Υφίστανται όλοι οι πολίτες, οι μικρομεσαίοι πολίτες, με την ίδια ένταση τις συνέπειες αυτής της υφεσιακής πολιτικής και ενώ περιμένουν πρόταση και εθνικό στρατηγικό σχέδιο για να ανταποκριθούμε, διαπιστώνουν σπασμωδικές κινήσεις και πάντοτε μία γελοία δικαιολογία, 'το ζητάει η τρόικα'. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν είναι απολύτως σαφές πως οι πολίτες καταλαβαίνουν πως γεννιέται το καινούργιο. Αυτό το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί με κινήσεις από τα πάνω. Αυτό το καινούργιο θα γεννηθεί μέσα από την κοινωνία, απ’ τις ζωντανές δυνάμεις που έχει η Θεσσαλονίκη. Από τους προβληματισμένους, τους ενεργούς, τους δημοκρατικούς πολίτες που παραμένουν σε παράταξη μέσα στην κοινωνία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι τελειωμένο ;

ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι μπροστά μας στην Κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλονίκη έχουμε την μεγάλη πρόκληση κρίσιμων διλημμάτων που αφορούν άλλη λογική, άλλες πολιτικές, πολιτικές Αυτοδιοίκησης, δηλαδή διοίκησης της Περιφέρειας από εμάς. Από τους ανθρώπους που ζούμε στην Θεσσαλονίκη, στα Σέρρας, στην Βέροια, στην Κατερίνη, στο Κιλκίς, στα Μουδανιά, στην Κεντρική Μακεδονία και μπορούμε πραγματικά ανεξάρτητα, με τις δικές μας δυνάμεις, με φρέσκες ιδέες, με τα νέα παιδιά, αλλάζοντας το κλίμα μέσα στον χώρο της πραγματικής οικονομίας να αλλάξουμε τα πράγματα στην Περιφέρεια. Αυτή είναι η αγωνία. Κάποια πράγματα λοιπόν με τα οποία προχωρήσαμε μέχρι σήμερα, έχουν και ημερομηνία λήξης. Δεν εξαρτάται από εμένα αυτό. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και μιλάμε για την Κεντρική Μακεδονία, έχουμε πάρα πολλές υποψηφιότητες, δεν θέλω να κρίνετε τους συνυποψήφιους σας. ...

ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Δεν θα το κάνω ποτέ. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ... από την άλλη όμως καταλαβαίνω ότι εσείς προσπαθείτε να κάνετε ένα ανεξάρτητο σχήμα και χωρίς την παρέμβαση των κομμάτων, από την άλλη όμως έχουμε τα κόμματα που έχουν τους υποψηφίους τους. Θεωρείτε ότι κάτι αντίστοιχο κάνει και ο νυν περιφερειάρχης κύριος Τζιτζικώστας, ο οποίος μπορεί να προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν πήρε το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επίσημα υποστηρίζει τον Γιάννη Ιωαννίδη; Θεωρείται ότι θα γίνει μία συζήτηση πάλι σε μια ατζέντα κομματική ή εσείς οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα προσπαθήσετε να επιβάλετε την ατζέντα, κάτι που ήδη προσπαθείτε και εσείς, με τα ζητήματα της κοινωνίας των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας ;

ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Υπάρχουν διάφορα επίπεδα στα οποία μπορεί κανείς να προσεγγίσει την συζήτηση. Η μια συζήτηση αφορά το ένα δίλημμα που βάλατε, ‘θα είμαστε με τους κομματικούς η με τους ανεξάρτητους’; Θα το κουβεντιάσουμε αυτό. Το άλλο ζήτημα είναι τι λογικές εκπορεύονται, τι βάζουμε στο τραπέζι, ποιο είναι το κυρίαρχο δίλημμα; Το κυρίαρχο δίλημμα είναι ότι μπορεί η Θεσσαλονίκη με τις δικές της δυνάμεις – που εγώ λέω ότι είναι πολυτελές το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε, και το επιστημονικό και το αυτοδιοικητικό και το επιχειρηματικό και το νεολαιίστικο, των ανθρώπων της εργασίας και των ανθρώπων της παραγωγής - αυτό το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να αυτοδιοικηθεί ή χρειάζεται δεκανίκια και επαιτεία, κατευθύνσεις και εντολές από την ιντελιγκέντσια των Αθηνών; Μπορεί η Θεσσαλονίκη, η αρχαία αυτή η πόλη των δυόμισι χιλιάδων χρόνων, να σταθεί στο επίπεδο της Ευρώπης; Να δείξει την δικιά της πολιτική, δημοκρατική, αυτοδιοικητική, πνευματική, οικονομική κουλτούρα και ιδιαιτερότητα, σχέση και παρέμβαση; Έχει η Θεσσαλονίκη; Εμείς λέμε ότι έχει. Κάποιοι άλλοι βλέπουν την Θεσσαλονίκη κομπλεξικά σε σχέση με την Αθήνα. Εμείς βλέπουμε την Θεσσαλονίκη σαν την πρωτεύουσα της μεγάλης Περιφέρειας, η οποία μπορεί να συνομιλεί ως τέτοια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια με τις δικές της πολιτικές, με τις δικές της παρεμβάσεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή είναι η μεγάλη αντίθεση.
Η μεγάλη πρόκληση για τα νέα παιδιά σήμερα, τα οποία επειδή βλέπουν ότι υπάρχει αδυναμία παρέμβασης και σχεδιασμού από τη διοίκηση της περιφέρειας, απόλυτη έλλειψη πολιτικών που αφορούν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, μαζεύουν την τσάντα τους και φεύγουν, τα διώχνουμε, γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Πού θα δοθεί λοιπόν η πολιτική μάχη, στα σχήματα ή στην ουσία; Θα εκφρασθεί η αγωνία για την συνοχή της κοινωνίας, για να στηρίξουμε τους ανέργους; Θα έχουμε αγωνία για να παρέμβουμε στον τομέα του περιβάλλοντος; Όλα αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. 


Η πρόκληση είναι, θα φέρουμε χρήματα στον τόπο και πώς; Θα κάνουμε ελκυστικό το περιβάλλον στην Θεσσαλονίκη για την βιομηχανική περιοχή; Μπορούμε να ξαναδούμε με αρμοδιότητες ουσίας την περιοχή μας χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από τις τυπικές αρμοδιότητες; Τι έλεγε η διοίκηση της Περιφέρειας τα προηγούμενα χρόνια; Δεν έχουμε αρμοδιότητα γι’αυτό, αυτό είναι θέμα του υπουργείου. Ε, λοιπόν δεν περπατάει έτσι ο τόπος. Ο τόπος πρέπει να έχει δημοκρατική αυτοδιοικητική λογική και παρέμβαση, διεκδικητική προς κάθε κατεύθυνση για να μπορεί να στηριχθεί και να πάει μπροστά. Οι δυνάμεις υπάρχουν. Εμείς έχουμε το σχέδιο και θα το ξεδιπλώσουμε τις επόμενες ημέρες στους συμπολίτες μας, με την συστράτευση των ενεργών δημοκρατικών πολιτών, των κινήσεων, των κινημάτων και των συσσωματώσεων. 

ΑρχείοΝέων