Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον δημοσιογράφο Νίκο Ηλιάδη, στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

Κλιμακωτή η φορολόγηση των αγροτών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των αγροτών εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Συνέντευξη στον Νίκο Ηλιάδη

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των αγροτών εξηγεί ο Μάρκος Μπόλαρης. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάζει τα εργαλεία για την άμβλυνση των συνεπειών από την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, μιλά για τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου και απαντά στις ενστάσεις που διατυπώνονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Τέλος όσον αφορά την ανάμειξή του στα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζει ότι παραμένει επικεφαλής της παράταξής του, ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.

Ανάμεσα στα δύσκολα προαπαιτούμενα της νέας συμφωνίας υπάρχουν και μέτρα ιδιαίτερα δυσάρεστα για τους αγρότες, όπως η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, ο διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κ.ά. Προεκλογικά ο πρωθυπουργός είχε πει ότι θα αναζητηθούν ισοδύναμα, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες. Ωστόσο όλα αυτά οδεύουν ολοταχώς προς νομοθέτηση.

Η πρόκληση για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση αλλά και για όλους τους πολίτες και τη χώρα είναι να απαντήσουμε στην κρίση. Συνευθύνη όλων μας είναι να επανεκκινήσουμε την πραγματική οικονομία, να κινηθούμε αναπτυξιακά με καθημερινές εφαρμόσιμες πολιτικές, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, να δουλέψουμε με κοινωνικό πρόσωπο υπέρ των αδύναμων της πατρίδας.

Σε σχέση με τη φορολογία των αγροτών υπάρχουν οι εξής σκέψεις:
Υπάρχει κάποιος στη χώρα που ισχυρίζεται ότι ένας αγρότης που καλλιεργεί 1.000-1.500 στρέμματα γης δεν πρέπει να πληρώνει φόρο;
Υπάρχει αντίστοιχα κάποιος που πιστεύει ότι έναν αγρότη καλλιεργητή 10, 20, 30 στρεμμάτων, που δεν τα βγάζει πέρα, πρέπει να τον συντρίψουμε φορολογικά; Στο ζήτημα λοιπόν της συμμετοχής των αγροτών στη φορολογία υπάρχει πρώτα το ζήτημα της δικαιοσύνης, μετά το θέμα της προοδευτικής επιβάρυνσης, τρίτον τα όρια του αφορολόγητου. Επιπλέον θα υπάρξει σημαντική άμβλυνση των συνεπειών μέσω της πλήρους απεικόνισης των πραγματικών δαπανών της κάθε αγροτικής οικογένειας, δηλαδή συνυπολογισμός της οικογενειακής εργασίας, πλήρης καταγραφή του εργατικού κόστους (εργόσημο), αποσβέσεις τόσο στις πολυετείς καλλιέργειες όσο και στο μηχανολογικό εξοπλισμό. Να υπογραμμίσω ότι η κάρτα αγρότη που ετοιμάζει το υπουργείο θα λύσει το μείζον ζήτημα χρηματοδότησης του αγρότη που δημιούργησε η απαξίωση της Αγροτικής Τράπεζας.
Σημειώνω ότι όσα αναφέρω πιο πάνω για τη δίκαιη φορολόγηση και την κλιμάκωσή της ισχύουν αντίστοιχα και για το θέμα της ασφάλισης των αγροτών.


Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης;
Η ανάπτυξη είναι η πρόκληση, η προώθηση σειράς από μικρές ετικέτες. Κάθε προϊόν μία ετικέτα. Κάθε κλάδος και μία ετικέτα. Κάθε προσπάθεια συνεταιριστική. Κάθε προσπάθεια εταιρική. Κάθε μικρή, μεσαία και μεγαλύτερη επιχείρηση, που αγωνίζεται νόμιμα, παράγει, καινοτομεί, παλεύει για την ποιότητα. Αυξάνει το κατά κεφαλήν εισόδημα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, εξάγει και φέρνει χρήμα στη χώρα. Ειδικότερα η πρώτη προτεραιότητα σε μία οικονομία που ασφυκτιά είναι η ρευστότητα. Είναι αδιανόητο να πνίγονται επιχειρήσεις από έλλειψη ρευστότητας. Να υπάρχουν πόροι και να μη διοχετεύονται στην αγορά από αδυναμίες ή αβελτηρίες ή, το χειρότερο, από σκοπιμότητες.
Βασικές προτεραιότητές μας είναι η ρευστότητα, οι εκταμιεύσεις, η χορήγηση των επιδοτήσεων, η αναπλήρωση των καθυστερήσεων, η έγκριση των επενδυτικών προγραμμάτων.
Επίσης να αναδείξουμε ως πρότυπο τους ευάριθμους συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, οργανώσεων παραγωγών, να στηρίξουμε τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Να χρησιμοποιήσουμε και νέα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούν πρωτοπορώντας νέοι άξιοι έλληνες παραγωγοί στις πολυμετοχικές αγροτικές εταιρείες, στις οποίες λίγοι ή περισσότεροι πολίτες συνασπίζουν τις δυνάμεις τους, τις οικονομικές, τις επιστημονικές, τις εργασιακές, και επιχειρούν.
Να εστιάσουμε στον αγροδιατροφικό τομέα, αξιοποιώντας και πολλαπλασιάζοντας τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής, της ελληνικής διατροφής. Έτσι αναδεικνύουμε την ποιότητα των προϊόντων της.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες, σωρευμένες καθυστερήσεις, ότι από αβελτηρίες και γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες έχουν προκληθεί προβλήματα, που ταλαιπωρούν αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τις προκλήσεις της σύνδεσης της έρευνας με τη ζώσα αγροτική πραγματικότητα, την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, την υποστήριξη παραγωγής ζωικού κεφαλαίου, την υποστήριξη παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού, τη δημιουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, του Αγροτικού Επιμελητηρίου, των θερμοκοιτίδων.
Χρειαζόμαστε και στοχεύουμε στην πλήρη αξιοποίηση και αποτελεσματική διαχείριση των κοινοτικών πόρων με τις απολύτως απαραίτητες συνέργειες με τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Προεκλογικά αλλά ακόμη και μετεκλογικά υπήρξαν αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξή σας στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Πώς τις σχολιάζετε;
Κατανοώ τις ανθρώπινες αντιδράσεις και τους δισταγμούς. Κατανοητές και οι πολιτικές αντιρρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως πλέον δεν είναι κόμμα αντιρρήσεων αλλά κυβερνητικό. Είναι το κόμμα των μη προνομιούχων Ελλήνων, των μικρομεσαίων και των φτωχότερων. Είναι η έκφραση του δημοκρατικού χώρου. Όσων αγωνίζονταν για πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο. Για δημοκρατία, για υπερήφανη και αξιοπρεπή πατρίδα μέσα στην ενωμένη Ευρώπη. Σε αυτήν την πορεία βρίσκομαι συμμαχητής με φίλους και συντρόφους εδώ και δεκαετίες. Είναι βέβαιο ότι οι πολίτες, ο λαός με το δικό του αλάνθαστο κριτήριο εξέλεξε τον κομματικό φορέα που κρίνει ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά του. Ο δημοκρατικός χώρος, οι προοδευτικοί πολίτες κρίνουν και επιλέγουν ως εκφραστή των αγώνων, των προσδοκιών και των συμφερόντων τους -κόντρα σε αυτά της ολιγαρχίας- τον Αλέξη Τσίπρα και τον προκρίνουν ως πρωθυπουργό.

Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης πλέον ποια είναι τα προβλήματα της πόλης με τα οποία πρέπει να καταπιαστεί η κυβέρνηση και να δώσει λύσεις;
Προκλητικά είναι τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Προκλητικές είναι εξίσου και οι προοπτικές μας. Διανύουμε την εποχή των λόγων και των διακηρύξεων. Ο μεγάλος Σεφέρης το υπογράμμισε με τον πιο επιγραμματικό στίχο του: “Λόγια για Λόγια. Κι άλλα Λόγια;”.
Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην εποχή των συνεργειών. Συνέργειες με ευθύνη απέναντι στην πόλη και στους πολίτες, στους νέους που μπορούν, απέναντι σε όσους αδημονούν, με ευθύνη απέναντι στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, στην προοπτική της. Χρειαζόμαστε συνέργειες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, της περιφέρειας και των δήμων, των επιμελητηρίων και των φορέων, των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Όλων των παραγωγικών τάξεων σε όλους τους τομείς.
Εάν θα θέλατε να προτάξω και το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα έλεγα: το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως πυλώνας επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας. Όχι μόνον της πόλης αλλά όλης της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα με τα κυβερνητικά καθήκοντά σας θα συνεχίσετε να δίνετε το “παρών” και στο περιφερειακό συμβούλιο;
Η περιφερειακή παράταξη “Συμμετέχω” είναι μία αυτοδιοικητική οντότητα με παρουσία, πολιτική πρόταση και παρεμβάσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο συντονισμός της παράταξης από τον επικεφαλής δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται με την εκπροσώπησή της στο περιφερειακό συμβούλιο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» 11 Οκτωβρίου 2015

ΑρχείοΝέων