Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συνέντευξη Μάρκου Μπόλαρη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και τους δημοσιογράφους Νεκτάριο Νώτη και Σταμάτη Ζαχαρό

Τα ζητήματα και οι προκλήσεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες, από τη μία με τα Σκόπια και από την άλλη με την Τουρκία, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης στην εκπομπή «Η Τρόικα του Αθήνα 984», στην οποία μίλησε το πρωί της Τετάρτης 6 Ιουνίου ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης, καλεσμένος των δημοσιογράφων Νεκτάριου Νώτη και Σταμάτη Ζαχαρού.

Σχετικά με τα συλλαλητήρια, που ήταν το πρώτο ερώτημα που έθεσαν οι δύο δημοσιογράφοι, ο κ. Μπόλαρης σχολίασε:

«Τα συλλαλητήρια γίνονται για να εκφραστεί ο πολίτης, να εκφράσει την άποψή του, τη θέση του για τις εξελίξεις. Είμαι υπέρ του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα του «συναθροίζεσθαι» και «εκφράζεσθαι», οι πολίτες μπορούν να εκφράζουν την άποψή τους γι΄αυτά που συμβαίνουν στη χώρα. Αυτόν τον τρόπο έκφρασης, τα συλλαλητήρια, τον επιλέγουν κάποιοι συμπολίτες μας. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι έκφρασης. Στα δέκα χρόνια που βρισκόμαστε στην κρίση, έχουν γίνει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις χιλιάδες συγκεντρώσεις πολιτών, για να εκφράσουν την άποψή τους ή τη δυσφορία τους για κάθε ζήτημα το οποίο αφορούσε τη δημόσια ζωή, την κοινωνική, την οικονομική ζωή. Μέσα σε αυτές τις χιλιάδες έχουμε και συλλαλητήρια που είναι έκφραση άποψης για ένα θέμα που έχει σχέση με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ή εσωτερικής πολιτικής, ή εθνικά ζητήματα.»

Ερωτώμενος σχετικά με τη διαδικασία για την επίλυση του ονοματολογικού και τις κινήσεις της κυβέρνησης, ο κ. Μπόλαρης απάντησε:

«Έχουμε σε εκκρεμότητα ένα ζήτημα το οποίο έχει κακοφορμίσει. Ένα ζήτημα το οποίο, κατά τη δική μου άποψη και ενημέρωση, έχει ανοίξει πριν από κάποιες δεκαετίες, δεν εννοώ το 1990 αλλά πολύ παλιότερα, και άνοιξε επειδή υπήρξε μία στρατηγική από πλευράς του Συμφώνου της Βαρσοβίας, για να έχει πρόσβαση στη θάλασσα, στο Αιγαίο, για να ΄χει λιμάνι. Ήταν μία πολιτική η οποία δεν ήταν αγαθών προαιρέσεων, δεν τους ένοιαζε αν αυτοί που κάθονται στα Σκόπια λέγονται έτσι ή αλλιώς, αλλά μία πολιτική που είχε γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά. Αυτή η ιστορία δεν απαντήθηκε ή δεν μπορούσε να απαντηθεί τη στιγμή που έπρεπε, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το οποίο διαπιστώνουμε όλοι, μία πλαστογράφηση της ιστορίας και έναν λαό ο οποίος είναι σλαβικής καταγωγής, στην πλειοψηφία –υπάρχουν κι άλλοι μειοψηφούντες, Αλβανοί κλπ- οι οποίοι επιχείρησαν να κατοχυρώσουν το όνομα της Μακεδονίας σε όλο τον κόσμο, πλαστογραφώντας μια ιστορία.

Λύση κατά τη γνώμη μου θα ήτανε να πουν την αλήθεια οι γείτονές μας, καλοί άνθρωποι είναι, να βγουν και να πουν ότι είναι Σλάβοι. Μιλούνε μία γλώσσα η οποία είναι σλαβική. Η εντιμότητα στις διεθνείς σχέσεις είναι ζητούμενο, είμαστε στα 2018, σε μία κοινωνία παγκόσμια η οποία γνωρίζει ανά δευτερόλεπτο τις ειδήσεις. Ήτανε σκόπιμο γι΄αυτούς να βγουν και να πουν την αλήθεια, ότι είναι Σλάβοι. Υπήρξανε παροξυσμοί παλιότερα, για τη διεκδίκηση του Μέγα Αλέξανδρου, του Φίλιππου, του Αριστοτέλη κλπ, αλλά η αλήθεια είναι αυτή. Νομίζω ότι αυτό θα ήτανε μια έντιμη συμπεριφορά η οποία εδραιώνει, κάτι που μας ενδιαφέρει, σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας, συνεργασίας, σε όλους τους τομείς: στον οικονομικό, τον κοινωνικό, τον πολιτισμικό...»

Για τις εξελίξεις με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς και τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για υπόσχεση επιστροφής τους από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κύριος Μπόλαρης σχολίασε:

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Έχει συντεταγμένες διαδικασίες και έχει δικαιοσύνη ανεξάρτητη. Είναι απολύτως σαφές ότι την τύχη και αυτών και όσων άλλων οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, την έχει η δικαιοσύνη και ποτέ ο πρωθυπουργός. Τα επιχειρήματα του κυρίου Ερντογάν είναι οθωμανικού δικαίου, δεν είναι επιχειρήματα ευρωπαϊκού συντεταγμένου κράτους. Δε χρειάζονται απάντηση, απαντούνται από το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, απ΄την ευρωπαϊκή λογική. Είναι αντίθετες στην ευρωπαϊκή λογική οι λογικές ότι οι αρχηγοί των κρατών, οι σουλτάνοι και οι οθωμανοί μπορούν να συνεννοούνται για τις τύχες των υπηκόων τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τη δικαιοσύνη. Εκτίθεται ο κύριος Ερντογάν, και έτσι δείχνει ποιος είναι, ποια είναι η νοοτροπία του, για να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι, να καταλάβουν οι Αμερικάνοι με ποιον έχουν να κάνουν.»

Τέλος, ερωτώμενος αν είναι ζητούμενο για τη χώρα να επιδιώξει επέκταση των χωρικών της υδάτων, όπως περιέγραψε ο κ. Καμμένος, απάντησε:

«Η Ελλάδα έχει ταχθεί σταθερά υπέρ της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεών του. Είναι πάγια η ελληνική πολιτική. Υπάρχουν μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, και των συμβάσεων, στρατηγικές κινήσεις, οι οποίες έχουν σχέση με την πολιτική βούληση και τις επιλογές κάθε χώρας. Αυτή η πολιτική βούληση κρίνει και τη χρονική συγκυρία.»

(φωτογραφία: Eurokinissi/Ζωντανός Αλέξανδρος)

ΑρχείοΝέων