Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Ε103 και τους δημοσιογράφους Μαρκέλλα Μικέλη και Γρηγόρη Θωματίκο

Συνέντευξη του Μάρκου Μπόλαρη στον ραδιοφωνικό σταθμό Ε103 και στην εκπομπή "Αρχίζουν από Ε" της Μαρκέλλας Μικέλη και του Γρηγόρη Θωματίκου, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την πρόταση να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.

"Έχει σημασία, η συμφωνία αυτή η οποία είναι μείζονος εθνικής, στρατηγικής, πολιτικής σημασίας, να βγει μέσα από μία συνεννόηση, μέσα από μία εθνική συναντίληψη. Έχουμε ζητήματα για να διαφωνήσουμε, πολιτικά, κομματικά, άπειρα. Σ’ αυτό το ζήτημα το οποίο αφορά την ψυχή μας, αφορά το όνομα, θα πρέπει να υπάρχει συναντίληψη γιατί δεν είναι μία ψηφοφορία η οποία γίνεται και μπορεί να ξαναγίνει. Αυτή αν γίνει δεν παίρνεται πίσω. Θα δημιουργήσει δεδομένα, θα δημιουργήσει στάτους στο διεθνή ορίζοντα. Γι’ αυτό χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συναντίληψη από τους πολίτες, από τα κόμματα, απ’ την έκφραση που έχουμε στη Βουλή. Χρειάζεται να έχουμε συνεννόηση κι αυτό σημαίνει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.

Το κρίσιμο είναι να έχουμε κατά νου ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί δεν είναι για μια μέρα. Είναι για δεκαετίες, μπορεί και για αιώνες. Είναι για μια μακρά πορεία εφεξής. Κι αυτή η μακρά πορεία θέλει ειλικρίνεια, η οποία θα δομήσει ειλικρινείς σχέσεις, καλές σχέσεις, σχέσεις καλής γειτονίας, σχέσεις φιλίας. Με αυτούς τους ανθρώπους έχουμε κάνει κοινή πορεία πάνω από χίλια χρόνια. Είμαστε στην ίδια περιοχή. Δε βάλανε αυτοί τέτοια ζητήματα, τους τα βάλανε. Τα ζητήματα μπήκανε τον περασμένο αιώνα, για να υπηρετηθούνε οι γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές σκοπιμότητες, σε βάρος μας, σε βάρος της χώρας, της συμμαχίας που ήμασταν. Αυτά δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε."

 

ΑρχείοΝέων