Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 και στο δημοσιογράφο Αντώνη Λιάρο

Κύριε Μπόλαρη, πώς ακούτε αυτό το όνομα που προέκυψε ξαφνικά στην επικαιρότητα από πληροφορία των Σκοπίων και από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν το διαψεύδει;

Η πρώτη μου σκέψη είναι ότι εάν η κυβέρνηση των Σκοπίων βάζει στο τραπέζι ένα όνομα που έχει αναφορά στη σλαβική ιδιότητα, στη σλαβική εθνότητα, που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των κατοίκων στα Σκόπια, είναι η καλύτερη στιγμή να τεθεί στο τραπέζι η ονομασία η οποία μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος. Η ονομασία αυτή είναι κατά τη δική μου γνώμη το Slavomakedonija, η οποία λύνει ειλικρινά και έντιμα την υπόθεση, διότι οι κάτοικοι αναγνωρίζουν ποιας εθνοτικής προέλευσης είναι, μένουν σε ένα τμήμα της Μακεδονίας, εξ ου και ο γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά αυτό, από τη στιγμή που υπάρχει ο σλαβικός προσδιορισμός, λύνει άπαξ δια παντός μια σειρά από ζητήματα, δηλαδή είναι Σλάβοι που μένουν σε ένα τμήμα της Μακεδονίας, η γλώσσα που μιλούν είναι σλάβικη κλπ.
 
Έχετε δίκιο, θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Πρώτον το είχαν απορρίψει οι Σκοπιανοί αυτό από το 1992, θυμόσαστε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Μην είστε σίγουρος γι’ αυτό… θυμάστε ότι είχε γίνει αποδεκτό αυτό αρχικά κι από τον Γκλιγκόροφ. 

Είναι όμως και μια άλλη λεπτομέρεια, που νομίζω ότι παίζει κάποιο ρόλο, και μακάρι να μην παίζει, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται παίζει, που είναι η αντίδραση της αλβανικής μειονότητας. Οι Αλβανοί δεν το θέλουν αυτό το όνομα.

Αυτό το επιχείρημα το χρησιμοποιούμε εμείς. Γιατί είπα ότι η πρόταση που κάνανε σήμερα οι Σκοπιανοί μας ανοίγει το δρόμο για την ουσιαστική επίλυση; Γιατί οι Αλβανοί της χώρας δε δήλωσαν ποτέ ότι είναι Μακεδόνες. Λένε ότι είναι Αλβανοί. Και δεύτερον, οι Αλβανοί σίγουρα δε συμμετείχαν στην εξέγερση του Ίλιντεν, η οποία ήτανε σλάβικη, εξέγερση Σλάβων…

Και ορθοδόξων κατά μουσουλμάνων, μην το ξεχνάμε…

…άρα, με το να επικαλείται αυτό σήμερα η κυβέρνηση, δείχνει ότι και όσες φορές είπαν ότι δήθεν οι Αλβανοί δε συμφωνούν, δεν ήταν ουσιαστικός λόγος αλλά ήταν προσχηματικός.

Από ό,τι καταλαβαίνω από το σκεπτικό σας, θεωρείτε ότι μπήκε αυτό στο τραπέζι για να μετρήσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των Σκοπίων, και εννοείτε ότι θα αλλάξει το όνομα και δε θα πάει το ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’ στην τελική διαπραγμάτευση, το κατάλαβα σωστά;

Ναι, εγώ λέω τι συμφέρει σε εμάς. Από τη στιγμή που κάνανε αυτήν την κίνηση, πρέπει να κάνουμε εμείς το επόμενο βήμα και να πάμε σε αυτό το οποίο είναι λύση. 

Εκτιμάτε δηλαδή, αν αντιλαμβάνομαι σωστά, ότι το ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’ δεν είναι λύση

Όχι, δεν είναι λύση. Δεν είναι λύση ούτε για ‘μας ούτε γι’ αυτούς. Η αναφορά σ’ αυτό το γεγονός δεν είναι λύση, λύση είναι το να πούνε ειλικρινά την αλήθεια, και είναι η ώρα που πρέπει να την πούνε, να κοιταχτούνε στον καθρέφτη και να πούνε την αλήθεια, να αναγνωρίσουν τη σλαβική εθνοτική καταγωγή τους, για να μπορούν να περπατήσουνε μέσα σε μία παγκόσμια κοινωνία στο 2018.

Από ό,τι καταλαβαίνω, το ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’, από τη στιγμή που λέτε ότι δεν πρόκειται να φτάσει στη διαπραγμάτευση, είναι και ένα όνομα που δεν ψηφίζεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον τους μακεδόνες, έτσι δεν είναι;

Μην πάτε εκεί… Εγώ λέω ότι αυτή τη στιγμή ο Ζάεφ και τα Σκόπια έχουνε το πρόβλημα στο γήπεδό τους. Εμείς δε θα μετατρέψουμε το δικό τους πρόβλημα σε δικό μας. Αφήστε τους να λύσουν με ειλικρίνεια και με συζήτηση μες στην κοινωνία τους, σε συζήτηση και με τους διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή κοινή γνώμη, να λύσουν το ζήτημα. Να μη το μετατρέψουμε εμείς σε δικό μας. Υπάρχει μια βιασύνη, θα το ψηφίσετε δε θα το ψηφίσετε… Αφήστε να εξελιχτεί αυτή η συζήτηση…

Νομίζω πάντως ότι, το μήνυμα το σωστό το στέλνεις αν ξεκαθαρίσεις τη θέση σου, ότι αυτό το πράγμα μην το συζητάτε, δεν περνάει. 

Νομίζω ότι την ξεκαθαρίσαμε τη θέση, λέμε ότι παραδέχονται με το Ίλιντεν τη σλαβική καταγωγή. Ας το βάλουμε σωστά και ειλικρινά πάνω στο τραπέζι, να το λήξουμε. 

Πάντως, από ό,τι λέτε, το θέμα της ‘Μακεδονίας του Ίλιντεν’ δε μας συμφέρει και δεν πρέπει να είναι τελική πρόταση. 

Εγώ πιστεύω ότι δεν περπατάει, θα φανεί στη συνέχεια. Θεωρώ όμως, ότι από τη δική τους πλευρά, έτσι όπως το θέτουνε, ανοίγουνε την πόρτα για να πάμε στην ουσιαστική λύση. Θεωρώ ότι είναι ευκαιρία να κάνουμε το ουσιαστικό βήμα. 

Δε θέλετε να μου πείτε αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το ψηφίσουν..

Δεν έγιναν τέτοιες συζητήσεις ακόμα. 

…απ’ό,τι καταλαβαίνω όμως, δε θα χρειαστεί να το ψηφίσουν…

Ελπίζω ότι, η πόρτα που άνοιξε θα οδηγήσει σε λύση, στην κατεύθυνση που σας είπα, γιατί εμείς σεβόμαστε την ιστορική διαχρονία του ελληνικού λαού, που είναι η ψυχή μας. 
 

ΑρχείοΝέων