Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 και τους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νίκο Φελέκη

Γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό κι όχι απλώς θέμα ονόματος το πρόβλημα των Σκοπίων - 
Ο αλυτρωτισμός που αποτυπώνεται στο Σύνταγμα αποτελεί μέσο για επίτευξη ευρύτερων γεωπολιτικών επιδιώξεων - 
Η ενότητά μας κρίσιμη προϋπόθεση για επιτυχή αντιμετώπιση


Απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του Μάρκου Μπόλαρη στην εκπομπή «Ταπί και Ψύχραιμοι» των Βασίλη Χιώτη και Νίκου Φελέκη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 στις 23 Ιανουαρίου 2018

- Κύριε Μπόλαρη, θέλουμε την άποψή σας γι' αυτό που συνέβη την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, να ακούσουμε και από τη δική σας πλευρά.
- Γιατί ο κ. Μπόλαρης, ο κ. Υπουργός μην ξεχνάμε ότι εκτός από το ότι είναι Μακεδόνας, ήτανε και υποψήφιος για την Περιφέρεια, έχασε για λίγο. Είναι η περιφέρειά του η Α' Θεσσαλονίκης. Είδατε τον κόσμο. Θέλουμε να ακούσουμε πώς το είδατε εσείς, τι πιστεύετε ότι σηματοδοτεί αυτός ο όγκος των διαδηλωτών, αν αλλάζει κάτι ή αν πρέπει να αλλάξει κάτι. Εγώ θα ξεκινήσω με μια προβοκατόρικη ερώτηση. Πήγατε; Αν δεν πήγατε, γιατί δεν πήγατε;

- Ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις, και για τις προβοκατόρικες. Θέλω να σας πω πως την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη πραγματικά υπήρξε μια ογκώδης, μια επιβλητική συγκέντρωση. Η συγκέντρωση αυτή στο πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου, στην τεράστια πλειοψηφία του κόσμου, ήταν μια συγκέντρωση λαού, ο οποίος προσήλθε για λόγους πατριωτικούς, για να εκφράσει τον ψυχισμό του. Για να εκφραστεί ο ψυχισμός των Μακεδόνων, των Ελλήνων. Κι αυτό, κατά τη γνώμη μου -δεν ήμουν στη συγκέντρωση, όμως παρακολούθησα και ξέρω ποιος κόσμος ήταν, είδα τη σύνθεση - αποτυπώθηκε από το 90%, μπορεί και περισσότερο, στο 95% ήταν αυτός ο κόσμος. Βέβαια όπως σε κάθε συγκέντρωση, όπως και στην Αθήνα, και σε συγκεντρώσεις που γίνονται για τη δημοκρατία, αντιφασιστικές, συνδικαλιστικές, πάντοτε υπάρχουν και στοιχεία τα οποία επιχειρούνε να καπηλευτούν τη διαδικασία. Αυτοί ήταν ας πούμε 5,8,10%, δεν ξέρω πόσοι μπορεί να ήταν.

- Λέτε ότι το 90% ήταν αγνός λαός.

- Ήταν λαός, ήταν κόσμος ο οποίος προσήλθε για να εκφράσει τον ψυχισμό του, για να εκφράσει τον πατριωτισμό του. Βέβαια θέλω να σας πω το εξής, ότι σε αναντιστοιχία με τον κόσμο, οι ομιλητές ήταν κατώτεροι της περίστασης. Υπήρξαν και εξαιρετικά ιδιοτελείς κάποιοι εξ αυτών, οι οποίοι επιχείρησαν, για λόγους που έχουν σχέση με τα δικά τους σχέδια, προσωπικά ή κομματικά ή μελλοντικώς κομματικά, να εμφανιστούν εκεί, σε μια παρουσία η οποία πραγματικά ήταν κατώτερη της περίστασης, δηλαδή δεν υπήρξε ο σεβασμός στον κόσμο ο οποίος συγκεντρώθηκε. 

- Μελλοντικώς κομματικά, αναφέρεστε στο στρατηγό Φράγκο που λένε ότι μπορεί να ηγηθεί κόμματος;


- Δεν τα λέω εγώ αυτά, τα λεν οι ίδιοι, δεν χρειάζεται να πω εγώ κάτι παραπάνω...

- Εντάξει, πάντως να μείνουμε στην ουσία. Η ουσία είναι ότι υπήρξε ένας πολύ μεγάλος όγκος διαδηλωτών, φαντάζομαι ότι και εσείς δεν περιμένατε να είναι τόσο πολύ, και αναρωτιόμαστε...

- Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ήμουν βέβαιος ότι θα είναι πολύς, διότι όλες τις μέρες των γιορτών που κινήθηκα στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στις Σέρρες, στη Φλώρινα, στην Κομοτηνή, δεν βρήκα άνθρωπο με τον οποίο καθίσαμε για έναν καφέ και ο οποίος δεν έθεσε το ερώτημα για τα Σκόπια. Θέλω να σας πω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι στην καθημερινότητα της συζήτησης.

- Μην ξεχνάμε Βασίλη ότι ο κύριος Μπόλαρης δεν είναι κλασικός ΣΥΡΙΖΑ, είναι προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ…
- Κύριε Μπόλαρη, είστε χρόνια στη Θεσσαλονίκη, είστε έμπειρος πολιτικός, είδατε αυτόν τον κόσμο. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση, εφόσον θέλει να προχωρήσει σε μια συμφωνία για το θέμα της ονομασίας πρέπει να κάνει διορθωτικές κινήσεις; Ή μπορεί να πάει κόντρα στη θέληση αυτού του κόσμου που είδατε στη Θεσσαλονίκη;

- Καταρχάς θα μου επιτρέψετε να πω εισαγωγικά, δεν αποφεύγω την ερώτηση, θα την απαντήσω. Θέλω να σας πω ότι στην Ελλάδα, το καταφέρνουμε πολλές φορές, ένα ζήτημα το οποίο έχει εξαιρετικά σημαίνουσα γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία, όπως είναι αυτό το θέμα, να το μετατρέψουμε σε εσωτερικό και σε θέμα, εν πολλοίς, κομματικής αντιπαλότητας. Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι πραγματικά να έχουμε ψυχραιμία και καθαρό βλέμμα, να δούμε το πρόβλημα κατάματα, να καταλάβουμε τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική φύση που έχει το πρόβλημα. Γιατί σήμερα ξανασυζητιέται το πρόβλημα; Γιατί τίθεται, και δεν τίθεται από μας, δεν τίθεται από τους βόρειους γείτονές μας, τα Σκόπια, τίθεται από υπέρτερες δυνάμεις γιατί ακριβώς είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ζήτημα. Αν το καταλάβουμε αυτό, η συμπεριφορά μας, και ως πολιτικών και ως κομμάτων, όλων όσων δημοσιολογούν, θα αλλάξει. Στο τέλος, το πρόβλημα δεν είναι απλά ένα όνομα. Το πρόβλημα είναι ότι, μας έρχεται από παλιά, μας έρχεται προτού να υπάρξει αυτό το κράτος, όταν ήταν μια επαρχία, το πρόβλημα ξεκίνησε από μία γεωπολιτική στόχευση απ’ το Βελιγράδι, με τις ευλογίες τότε της Σοβιετικής Ένωσης, έχουμε ένα βάθος σ’ αυτό το ζήτημα, και γι’ αυτό σήμερα βλέπετε υπάρχουνε πάλι γεωπολιτικές παρεμβάσεις και ασκούνται για πρώτη φορά σοβαρές πιέσεις στα Σκόπια για να υπάρξει μία λύση. Όταν το δούμε σε αυτή τη βάση καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι ευθύνες μας. Και της κυβέρνησης, και των πολιτικών κομμάτων, και όλων όσων είμαστε στο δημόσιο χώρο και φυσικά του λαού.

- Κύριε Μπόλαρη, όχι μόνο στα Σκόπια ασκούνται πιέσεις, ασκούνται και στην κυβέρνηση, απ’ την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ, της Ευρώπης…

- Κύριε Φελέκη, πραγματικά, ναι, είναι σαφές αυτό. Αλλά εγώ το υπογραμμίζω, το θέμα των πιέσεων που ασκούνται στα Σκόπια, είδατε προχθές και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ που ήταν στα Σκόπια και τους είπε ότι, κοιτάξτε να δείτε, για να μπείτε στο ΝΑΤΟ χρειάζεστε ομόφωνη απόφαση. Και νομίζω ότι αυτό ήτανε ό,τι χειρότερο έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια στα Σκόπια για τους βόρειους γείτονές μας. Για πρώτη φορά τους ασκούνται σοβαρές πιέσεις. Το ξέρετε πολύ καλά, λένε πολλοί αναλυτές στην Ελλάδα ότι είναι θέμα αλυτρωτισμού , αυτό το οποίο τίθεται απ’ τα Σκόπια. Να κάνω ένα βήμα πιο πέρα; Ο αλυτρωτισμός, ο οποίος σήμερα χρησιμοποιείται απ’ τα Σκόπια, προχθές χρησιμοποιούνταν από τη Γιουγκοσλαβία κλπ, είναι μέσο. Θέλουμε να ‘μαστε ειλικρινείς. Το πρόβλημά τους ήταν η θάλασσα, το Αιγαίο. Το πρόβλημά τους ήταν η Θεσσαλονίκη, το λιμάνι. Δεν έχουν έγνοια τόσο μεγάλη για την ιστορική κληρονομιά του Μεγαλέξανδρου. Γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Αυτή τη φύση έχει και σήμερα.

- Με όλα αυτά που λέτε κύριε Μπόλαρη, νομίζω ότι το πάτε γύρω-γύρω να μην αγγίξετε την καρδιά του προβλήματος. 

- Καθόλου, ίσα-ίσα…

- Η καρδιά του προβλήματος είναι ότι πολιτεύεστε σε μια περιφέρεια, η οποία είπε ένα βροντερό όχι την Κυριακή, σε ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία. Και αναρωτιέμαι ως βουλευτής Θεσσαλονίκης, αν θεωρείτε ότι αυτή η στάση σας δεσμεύει και εσάς ως βουλευτή, ή αν θεωρείτε ότι δε σας δεσμεύει. Ότι μπορείτε να πάτε στη Βουλή κάποια στιγμή και να ψηφίσετε μια τέτοια συμφωνία. 

- Κύριε Χιώτη, η ονομασία η οποία θα πρέπει να προκύψει, απ’ αυτό το οποίο πρέπει να είναι ένας ειλικρινής συμβιβασμός, με αμοιβαίο σεβασμό, γιατί όπως οι Σκοπιανοί έχουν δικαίωμα εθνικού αυτοπροσδιορισμού με βάση τις διεθνείς συνθήκες, έτσι είναι υποχρεωμένοι να καταλάβουν ότι αυτός ο αυτοπροσδιορισμός τους δεν μπορεί να θίγει τον δικό μας εθνικό αυτοπροσδιορισμό. Αυτός λοιπόν ο έντιμος συμβιβασμός, που θέλει ειλικρίνεια, για να μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή, είναι το ζητούμενο. Και η διαχείριση, η συζήτηση η οποία γίνεται, οι διαπραγματεύσεις οι οποίες γίνονται, και οι οποίες θα ανακοινωθούνε, θα πρέπει να υπάρξει και η συζήτηση στο επίπεδο των αρχηγών κομμάτων, είναι τέτοιοι οι οποίοι θα πρέπει να σεβαστούν τη δική μας ιστορική διαχρονία και κυρίως, η διαχείρισή μας, από πλευράς Ελλάδας, θα πρέπει να ’ναι τέτοια ώστε να αποκλείει παιχνίδια γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, αλυτρωτικά, εθνικιστικά, σε βάρος μας. Αυτός είναι ο όρος, αυτή είναι η θέση. Μ’ αυτή τη θέση πρέπει να πορευτούμε.

- Είπατε για συνεννόηση και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αλλά και προηγουμένως είπατε ότι δεν πρέπει να γίνει εσωτερικό θέμα, αλλά η κυβέρνηση κατεξοχήν το έκανε εσωτερικό θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, πήγε να στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία. Διαφορετικά θα έπρεπε από πριν να είχε πιάσει ο κύριος Τσίπρας τον κύριο Μητσοτάκη, να του πει έλα δω, κάτσε κάτω, είναι αυτά τα θέματα, και μετά να βγουν όλα τ’ άλλα. Δηλαδή να διαμορφωθεί πρώτα το εθνικό μέτωπο, η εθνική γραμμή, και μετά να πάνε σε διαπραγματεύσεις. 

- Τώρα το καταλαβαίνετε, αυτή είναι μία στρατηγική που λέτε…

- Τώρα μέσω των διαπραγματεύσεων προσπαθεί να οξύνει εσωτερικές αντιθέσεις στο κόμμα της αντιπολιτεύσεως.

- Όχι, αυτό δεν μπορώ να το χρεώσω στην κυβέρνηση, γιατί ξέρετε ότι άλλος «ήρξατο χειρών αδίκων», ήτανε η αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν ο κύριος Μητσοτάκης, αυτός ο οποίος μετέτρεψε αυτό το θέμα σε κομματικό. Με τις ανακοινώσεις του σε σχέση με την στάση των ΑΝΕΛ κλπ. Έτσι ξεκίνησε.

- Με συγχωρείτε, πήγε ο κύριος Κοτζιάς ποτέ να δει τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει; Ποτέ δεν πήγε.

- Θα μου επιτρέψετε να πω το εξής σ’ αυτό. Είμαι βέβαιος ότι και ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος νομίζω ότι χαίρει εκτίμησης από τον ελληνικό λαό για τη διαχείριση που έκανε προηγουμένως στο Κυπριακό, ήθελε την διαμόρφωση ενός πλαισίου το οποίο θα μπορούσε να πάει πάνω σε ένα τραπέζι. Και στη συνέχεια να κληθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Δεν πας χωρίς να έχεις τίποτα στο τραπέζι. Υπάρχει ένα ζήτημα, έχεις κάνει τις πρώτες συζητήσεις – διαβουλεύσεις, και στη συνέχεια πας στο τραπέζι της ενημέρωσης.

- Και κάτι ακόμα, είπατε ότι το 90% αυτών που πήγαν ήταν πατριώτες, απλός λαός και τέτοια. Οι μισοί υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από τον κύριο Πολάκη είπαν ότι είναι φασίστες, οπαδοί της χούντας, νοσταλγοί, παπαδαριό και τέτοια. Μ’ αυτά διαφωνείτε υποθέτω κύριε Μπόλαρη.

- Να σας πω λίγο. Όταν κάνουμε μία αντιφασιστική διαδήλωση, στις 17 Νοέμβρη, κατά της χούντας, υπέρ της δημοκρατίας, πάντοτε στο τέλος υπάρχουνε 200-300 οι οποίοι δημιουργούνε ζητήματα και καίνε την Αθήνα. Η συγκέντρωση είναι και παραμένει δημοκρατική, είναι αντιφασιστική. Εάν τώρα στη Θεσσαλονίκη, στις όποιες χιλιάδες, δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου ήταν, υπήρξαν κάποια ακραία στοιχεία, που υπήρξαν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά δεν είναι αυτά τα οποία χαρακτηρίζουν τη συγκέντρωση. Αυτοί είναι το περιθώριο, είναι το 5, το 8% και δεν δίνουν αυτοί το χαρακτηρισμό και το χαρακτήρα της συγκέντρωσης.

- Σ’ αυτό να συμφωνήσω, πείτε το στον κύριο Πολάκη και σε όσους είπαν εξαρχής ότι είναι σύναξη χουντικών και φασιστών και του παπαδαριού.
- Και όχι μόνο, κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι πατριδοκάπηλοι.

- Νομίζω ότι απάντησα.

- Εντάξει, νομίζω απάντησε ο κύριος Μπόλαρης.
- Ωραία, για να τελειώσουμε, από τα πέντε ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι, πιστεύετε ότι και τα πέντε μπορούν να παραμείνουν ως βάση διαπραγμάτευσης, ή κάποιο από αυτά σας ενοχλεί και θεωρείτε ότι πρέπει να φύγει;

- Καταρχάς δε σημαίνει ότι είναι μόνο αυτά…

- Αυτά είδαμε, δεν τα διέψευσε η κυβέρνηση, υποθέτω ότι αυτά είναι.

- Καλά, δεν είμαι μέσα στις διαπραγματεύσεις. Αλλά όπως ξέρετε, υπάρχουν κι ονόματα που μπαίνουνε για να καούνε. Είμαι βέβαιος ότι την καλή πρόταση , το καλό το όνομα το ‘χουνε κρυμμένο μέσα στο φάκελο. 

- Άρα, απ’ αυτά που έχουνε πέσει στο τραπέζι, κάποια σας ενοχλούν και πρέπει να φύγουνε, αυτό λέτε;

- Θέλω να σας πω ότι το κριτήριό μας θα είναι η ασφάλεια, την οποία πρέπει να έχει η χώρα, σε όποια περίπτωση. Γιατί καταλαβαίνουμε το μείζον γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό ενδιαφέρον που έχει αυτή η ιστορία. Αυτό είναι το ζήτημά μας.

- Και όποια κι αν είναι η συμφωνία, εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε μια συμφωνία, εσείς θα τη στηρίξετε, αυτό καταλαβαίνω.
- Λογικό δεν είναι; Να κρατηθεί η πλειοψηφία;
- Αν είναι Βόρεια Μακεδονία υποθέτω δεν μπορεί να το στηρίξει, Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα, μία εθνότητα;


-Τα έχω σημειώσει αυτά, κύριε Φελέκη, το ξέρετε. Μας ενδιαφέρει πάντοτε, όταν κάνουμε μια συζήτηση, να βλέπουμε ποια είναι η διεθνής εμπειρία. Βόρεια Μακεδονία σημαίνει ότι υπάρχει Νότια Μακεδονία, όπως έχουμε Βόρειο-Νότιο Βιετνάμ, δηλαδή έχουμε ένα λαό, μια γλώσσα, μια ιστορία, έναν πολιτισμό… Αυτά είναι λάθος, αφήνουν ανοιχτές (…)

- Άρα όχι στο Βόρεια Μακεδονία…

- Θέλω να πω ότι ο εχθρός δεν είναι στη χώρα, δεν είναι ανάμεσά μας, το πρόβλημα δεν είναι στην Ελλάδα…

- Κύριε Μπόλαρη συμφωνούμε…


- Το πρόβλημα είναι γεωστρατηγικής τάξης, μας έρχεται από παλιά, και αν δεν το λύσουμε με σοβαρότητα θα το βρίσκουμε στη συνέχεια και μπροστά μας. Η πρόκληση είναι να το κλείσουμε, για να μη το σέρνουμε μπροστά μας…

- Συμφωνούμε… Με βάση αυτό υποθέτω ότι απορρίπτετε και αυτό που είπε ο κύριος Καμμένος περί Βαρντάρσκα, δηλαδή περί Δημοκρατίας του Αξιού.

- Λοιπόν, εγώ ξέρετε δε θα μπω τώρα στον πειρασμό να κάνω περαιτέρω υποδείξεις εκεί, νομίζω ότι τα χαρακτηριστικά πρέπει να είναι αυτά. Κλείνουμε τις πόρτες για γεωπολιτικές παρεμβάσεις, για αλλαγές, κλείνουμε τις πόρτες για αλυτρωτισμούς και αδιέξοδους εθνικισμούς. Αυτή πρέπει να είναι η επιδίωξή μας, να κλείσει με τη συζήτηση αυτή, και η αλλαγή στο Σύνταγμα, γιατί ξέρετε τι λέει το Σύνταγμά τους…

- Ναι, το ξέρουμε. Κύριε Μπόλαρη τελευταία ερώτηση με βάση αυτό, εκτός από το Βόρεια απορρίπτουμε και το Βαρντάρσκα υποθέτω, που είναι η Δημοκρατία του Αξιού, που εκβάλλει στη Θεσσαλονίκη, έτσι δεν είναι;

- Κοιτάξτε, η παλιά ονομασία την οποίαν είχε χρησιμοποιήσει η Γιουγκοσλαβία, προτού να επιχειρήσει να δημιουργήσει γεωπολιτικό στάτους σε βάρος της χώρας, ήταν ότι την έλεγε εκεί Επαρχία του Βαρδάρη, Βαρντάρσκα Μπανοβίνα... Είναι άλλο ζήτημα η επαρχία, το μέρος, και άλλο είναι το όλον. Και για τη Μακεδονία το ίδιο ισχύει. Άλλο είναι το μέρος και άλλο είναι το όλον…

- Είδες τώρα, αν πηγαίναμε έτσι Βασίλη, βγάλαμε το Βόρεια, βγάλαμε το Βαρντάρσκα, θα τα βγάζαμε όλα, αλλά δεν έχουμε χρόνο, την επόμενη φορά. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Μπόλαρη.

- Εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

 

ΑρχείοΝέων