Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη στους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Παπασταθόπουλο και Νίκο Λάππα στην Εφημερίδα «Ύπαιθρος – Χώρα»

Την πεποίθηση ότι απαιτείται αλλαγή κατεύθυνσης και στον αγροδιατροφικό τοµέα, ώστε η χώρα να βγει πιο γρήγορα από τη δυσχερή κατάσταση, επισηµαίνει στη συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Μάρκος Μπόλαρης. Παράλληλα, κάνει σαφές ότι οι καιροί πλέον οδηγούν στο συµπέρασµα πως πρέπει να επιµένουµε στην ποιότητα και να έχουµε το µυαλό µας στραµµένο σε πολιτικές εξωστρέφειας. Σε ό,τι αφορά τη µείωση του κόστους παραγωγής, ο κ. Μπόλαρης υποστήριξε ότι αυτή µπορεί να επιτευχθεί µέσα από καλλιέργειες σε µεγάλα µεγέθη. Εξάλλου, ιδιαίτερη έµφαση έδωσε στην οργάνωση και στη θεσµική εκπροσώπηση των αγροτών µέσα από τα αγροτικά επιµελητήρια.

Θα βάλουµε τέλος στην ασυδοσία  µε τις τιµές των φυτοφαρµάκων

 Κύριε υπουργέ, µιλάτε συνεχώς για την ανάκαµψη της αγροτικής οικονοµίας. Μπορείτε να µας εξηγήσετε πώς θα γίνει αυτό χωρίς να µειωθεί το κόστος παραγωγής;

Το πρώτο ζήτηµα είναι η οργάνωση οµάδας, µεγάλα µεγέθη, όσο µπορούν µεγαλύτερα, δηλαδή. Είναι άλλο να βάλω 10 ή 50 στρέµµατα σπανάκι και να το δώσω στην τοπική αγορά και άλλο να έχω 2.000 στρέµµατα σπανάκι και να το πουλήσω σε µεγάλες αλυσίδες. Το δεύτερο, το οποίο είναι κρίσιµο, είναι ότι αυτές οι µεγάλες Οµάδες Παραγωγών, τις οποίες αναφέρουµε, έχουν άλλη διαχείριση στο λίπασµα, στα φάρµακα. Τώρα, υπάρχει ένα µεγάλο θέµα µε τα φάρµακα. Θεωρώ ότι η κατάσταση στον τοµέα αυτόν είναι απαράδεκτη, διότι οι εταιρείες το ίδιο σκεύασµα το οποίο πωλούν στη Βουλγαρία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Γαλλία το πωλούν εδώ σε πολλαπλάσια τιµή. Είναι ένα θέµα το οποίο επειγόντως πρέπει να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση. Θα βάλουµε τέλος στην ασυδοσία και θα µπει τάξη. Έχουµε αρχίσει συνεργασία και µε το υπουργείο Ανάπτυξης και µε το υπουργείο Υγείας, γιατί έχει σχέση µε το ευρωπαϊκό κεκτηµένο. Το υπουργείο δεν µπορεί να παρέµβει, να κανονίσει τιµές, είναι ελεύθερη αγορά, αλλά δεν είναι δυνατό να έχουµε το ίδιο σκεύασµα από την ίδια εταιρεία σε πολλαπλάσια τιµή στην Ελλάδα από την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό σηµαίνει ότι υπάρχει πρόβληµα στη διαχείριση από πλευράς του κράτους και είµαστε διατεθειµένοι αυτόν τον τοµέα να τον αντιµετωπίσουµε.

Στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για να βγει από την κρίση, ο αγροδιατροφικός τοµέας καλείται να παίξει έναν σηµαντικό ρόλο. Κατά τη γνώµη σας, κάτω από ποιες προϋποθέσεις µπορεί να συµβάλει η γεωργία;

Ο παραγωγικός τοµέας είναι η µεγάλη ευκαιρία, είναι η µεγάλη πρόκληση για τον τόπο µαζί µε τον τουρισµό. Αυτό το λέω και το υπογραµµίζω, γιατί θεωρώ ότι το µεγάλο πρόβληµα της χώρας, το οποίο ανέδειξε η κρίση, είναι ότι, και πριν µπούµε στην κρίση, βρισκόµασταν σε κρίση, η οποία είχε σχέση µε την κατάρρευση του προηγούµενου παραγωγικού µοντέλου. Άρα, έχει σηµασία σήµερα, καθώς η χώρα βγαίνει από τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρέθηκε, να χτίζουµε ένα καινούργιο παραγωγικό πρότυπο. Στην Ελλάδα, αυτό το βιώσαµε σε πάρα πολλούς τοµείς, στον τοµέα τον αγροδιατροφικό, τον αγροτικό, θα µπορούσα να πω ότι αυτό το πρότυπο που έπεσε είχε ως σύνθηµα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», δηλαδή για αυτούς που δεν το ξέρουν µας νοιάζει µόνο η ποσότητα, αδιαφορούµε για την ποιότητα, γιατί µε βάση την ποσότητα θα πάρουµε τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Αυτό εφαρµόστηκε σε πολλά προϊόντα, σε πολλές κατευθύνσεις και ήταν καταστροφικό.

Μας λέτε, δηλαδή, ότι χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης;

Η δική µου η άποψη είναι ότι ο αγροδιατροφικός τοµέας, ο παραγωγικός τοµέας, χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης και αυτό πρέπει να είναι σύνθηµα για τη χώρα, που ξεκινά από αυτό το υπουργείο. Αλλαγή κατεύθυνσης, γιατί η Ελλάδα είναι ένας µικρός τόπος που έχει τους εµπόρους της στις διεθνείς αγορές εδώ και 4.000 χρόνια, να πουλάνε προϊόντα ποιότητας. Συνεπώς, αν θέλουµε να σταθούµε οικονοµικά, θα πρέπει να κατανοήσουµε ότι δεν µπορούµε να ανταγωνιστούµε την Αµερική στο καλαµπόκι ή τη Ρωσία στο σιτάρι ή την Ινδία και την Αίγυπτο στο βαµβάκι σε ποσότητες, µπορούµε όµως να τους ανταγωνιστούµε σίγουρα στην ποιότητα. Πιστεύω, δηλαδή, ότι σ’ αυτόν τον τόπο η παραγωγή ποιότητας, τα προϊόντα ποιότητας είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να στηρίξουµε, να παράξουµε, για να πιάσουν την καλύτερη θέση στα ακριβότερα ράφια του κόσµου.

Όµως, την ίδια στιγµή έχουµε ορισµένα προβλήµατα, τα οποία θα θέλαµε να µας πείτε πώς θα τα αντιµετωπίσετε. Για παράδειγµα, µελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σηµειώνει πως είναι εφικτός ο διπλασιασµός των εξαγωγών για το ελαιόλαδο, αρκεί να γίνει τυποποίηση. Εµείς, όµως, προτιµάµε το χύµα. Πώς θα αλλάξει αυτό;

Είναι το παραγωγικό µοντέλο που έπεσε, αυτό που περιγράψατε. Πιστεύω ότι για να βάλουµε το σχέδιο στην παραγωγή, πρέπει να έχουµε ποιότητα µε πιστοποίηση, πρέπει να αποδεικνύουµε την ποιότητα, να προσθέτουµε καινοτοµία και στην παραγωγή και στη µεταποίηση και στην εξαγωγή και να έχουµε το µυαλό µας στραµµένο σε πολιτικές εξωστρέφειας. Αυτό θέλει δουλειά, θέλει εργαλεία. Επίσης, δεν µπορούµε να πάµε στις εξαγωγές µε 700 µικρές τυποποιητικές µονάδες ελαιολάδου και είναι ένα από τα µεγάλα αντικείµενα µε τα οποία ασχολούµαστε στο υπουργείο. Η Ισπανία, που έχει πολλαπλάσια παραγωγή, άσχετα από την ποιότητα, στις Ηνωµένες Πολιτείες µπαίνει στις µεγάλες αλυσίδες µε πέντε εταιρείες. Εµείς έχουµε 700 τίτλους, δεν µπορείς να τους ανταγωνιστείς, δεν µπορείς να µπεις στις µεγάλες αγορές. Το ίδιο γίνεται µε τα λαχανικά µας.

Στην Ισπανία το 70%-80% των ελαιοτριβείων είναι τελευταίας τεχνολογίας, διότι τα χρήµατα από τις κοινοτικές επιδοτήσεις επενδύθηκαν στον εκσυγχρονισµό. Εµείς ως χώρα πώς θα τους ανταγωνιστούµε;

Η Ελλάδα, όταν µπήκε στην κρίση, είχε ήδη εκταµιεύσει τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Τα χρόνια που ήµασταν στην κρίση, µέχρι προχτές, εκταµιεύσαµε και το τέταρτο. Το κρίσιµο είναι ότι αυτές τις τέσσερις προηγούµενες περιόδους κυριάρχησε η «θεότητα» της απορρόφησης, να απορροφήσουµε τα χρήµατα. Θεωρώ ότι είναι ο λάθος δρόµος και ότι σε αυτή την περίοδο, εκείνο που έχει σηµασία είναι να στοχεύσουµε τα χρήµατα πάνω στα συγκριτικά µας πλεονεκτήµατα και να γίνει αξιοκρατική τοποθέτηση των χρηµάτων, διότι το παράδειγµα µε τα ελαιοτριβεία είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό. Έχουµε τετραπλάσια-πενταπλάσια ελαιοτριβεία από αυτά που χρειαζόµαστε. Στη δε περίπτωση χοιροσφαγείων, να σας πω µόνο ότι η Δανία έχει 1,5 εκατ. χοιροµητέρες και έχει δύο χοιροσφαγεία. Η Ελλάδα έχει 50.000 χοιροµητέρες και έχει 37 χοιροσφαγεία. Τι να συζητήσουµε; Καταλάβατε; Η λογική ήταν απορροφητικότητα, να απορροφήσουµε κι άλλα και µετά ποιος τους συντηρεί; Πώς θα το εκσυγχρονίσεις; Με τι ποσότητες; Λοιπόν αυτά, όπως καταλαβαίνετε, είναι µειονεκτήµατα, τα οποία επηρεάζουν και την ποιότητα, διότι όταν έχεις τεχνολογία του 1980-1990 και ο Ισπανός έχει του 2005 ή του 2015, τα πράγµατα στην αγορά είναι δυσµενή για τη χώρα µας. Άρα, σηµασία έχει να στοχεύσουµε τα χρήµατα στα συγκριτικά µας πλεονεκτήµατα, να φύγουµε από τη λογική της απορροφητικότητας.

Ήρθε η ώρα για αγροτικά επιµελητήρια

 Σε σχέση µε την οργάνωση των αγροτών και την θεσµική εκπροσώπησή τους, είστε ικανοποιηµένοι στο υπουργείο;

Θα πρέπει να οργανώσουµε τους αγρότες θεσµικά. Παλαιότερα, οι αγρότες είχαν όλοι δικούς τους συλλόγους και δίπλα στον αγροτικό σύλλογο και ο συνεταιρισµός, και δίπλα η Ένωση, και µετά την Ένωση η ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτά κατέρρευσαν. Εγώ θεωρώ ότι ο συνδικαλιστικός µηχανισµός τώρα πρέπει να αναπληρωθεί από µια θεσµική έκφραση, νοµίζω δηλαδή ότι, όπως όλοι οι επιχειρηµατίες, οι επαγγελµατίες της χώρας είναι οργανωµένοι σε επιµελητήρια, πρέπει να κάνουµε αγροτικά επιµελητήρια.

Τα αγροτικά επιµελητήρια των άλλων χωρών, όµως, είναι επιµελητήρια φορέων…

Με συγχωρείτε, αλλά δεν θέλω κάτι τέτοιο. Θέλω επιµελητήριο στο οποίο θα συµµετέχουν οι αγρότες. Είναι σωστό να υπάρχει το ΓΕΩΤΕΕ, στο οποίο είναι µόνο µέσα γεωπόνοι και κτηνίατροι και αγρότες, να είναι 3ης κατηγορίας και να µη γίνονται µέλη στο επιµελητήριο; Εγώ θέλω µία οργάνωση στην οποία θα είναι παραγωγοί.

Έχετε συζητήσει µε τους αγρότες γι’ αυτό;

Είναι ανοιχτή η συζήτηση µε τους αγρότες. Στο σηµείο αυτό θέλω να επαναλάβω ότι εγώ θέλω αγροτικό επιµελητήριο µόνο µε αγρότες και 
κτηνοτρόφους.

Ξεπερνάµε τη γραφειοκρατία στη µάχη µε την οζώδη δερµατίτιδα

 Ανακοινώσατε τη συγκρότηση εθνικού κέντρου ελέγχου της οζώδους δερµατίτιδας. Ποιος θα είναι ο ρόλος και ποιοι θα συµµετέχουν;

Στην απόφαση λέει ποιοι συµµετέχουν. Το πρόβληµα που έχουµε είναι ότι δεν υπάρχει η οργανική σχέση, εµείς ως υπουργείο πρέπει να απευθυνόµαστε στους κτηνιάτρους των περιφερειακών ενοτήτων. Δεν έχει στον Έβρο το υπουργείο κτηνίατρο. Η διαδικασία αυτή, λοιπόν, είναι έκτακτη, πράγµα το οποίο σηµαίνει ότι µε τη συγκρότηση του εθνικού κέντρου, επειδή υπάρχει το κατεπείγον και το άµεσο, φεύγουµε από τη γραφειοκρατία να στείλουµε έγγραφο στον περιφερειάρχη για να δώσει εντολή στην περιφερειακή ενότητα µε τη σύµπραξη αυτή. Λόγω του κατεπείγοντος, µπορούµε να λειτουργήσουµε άµεσα και αποτελεσµατικά.

Το πρόβληµα είναι µεγάλο, έχουµε ενηµέρωση κάθε µέρα. Να σας πω ότι αυτήν τη στιγµή στη Βουλγαρία έχει 98 εστίες και εξαπλώνεται µε ταχύτατο ρυθµό και στα Σκόπια µέσα σε λίγες µέρες. Στον τοµέα αυτόν κάναµε µία παρέµβαση, από τον Νοέµβριο ήδη, στον αρµόδιο επίτροπο της Υγείας και της Υγιεινής και του επισηµάναµε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική στον τοµέα αυτόν είναι προβληµατική.

Στην περίπτωση της οζώδους δερµατίτιδας, η αντίδραση από τον ιατρό υπηρεσιών στον Έβρο ήταν υποδειγµατική και την κτηνίατρο την επικεφαλής στον Έβρο πρότεινα στο υπουργείο να τη βραβεύσουµε για την υποδειγµατική δουλειά που έκανε µε δική της πρωτοβουλία. Με τη στήριξη και την καθοδήγηση του υπουργείου εκεί δεν είχαµε πρόβληµα καθυστέρησης. Ότι έχουµε πρόβληµα στους ελεγκτικούς µηχανισµούς έχουµε και είναι µεγάλο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα τροποποιήσει τον νόµο, 

ώστε να προστατευτούν οι καλλιεργητές κάνναβης

Κλωστική κάνναβη. Η ΚΥΑ υπογράφηκε και, από ό,τι µαθαίνουµε, ξεκίνησε και πιλοτικά η πρώτη καλλιέργεια. Έχουν ρυθµιστεί όλα εκείνα τα ζητήµατα που καθυστερούσαν την υπογραφή της απόφασης;

Η βιοµηχανική κάνναβη έχει ιδιαιτερότητες γνωστές. Από πλευράς υπουργείου, έχουµε µια ολοκληρωµένη ΚΥΑ. Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται µία παρέµβαση στον τοµέα της Δικαιοσύνης από το υπουργείο για να ξαναδεί τον νόµο, έτσι ώστε ούτε καλοπροαίρετοι καλλιεργητές να κινδυνέψουν µε κακοελλειµατικές ποινές, αλλά ούτε και πονηροί καλλιεργητές να εµφανίζονται ως αγαθοί αγρότες που καλλιεργούν βιοµηχανική κάνναβη.

Με το βακτήριο Χyllela τι γίνεται;

Για το βακτήριο Χyllela θέλω να σας πω ότι κάναµε δύο συσκέψεις µε τις υπηρεσίες, στάλθηκε ένα κείµενο προς τους αρµόδιους αρχικά για να κάνουµε ελέγχους και για να έχουµε ένταση των ελέγχων. Διαπίστωσα ότι κάποιοι από τις περιφέρειες έβαζαν θέµατα οικονοµικά, συνεργείων, υπαλλήλων, γι’ αυτό κάναµε ένα δεύτερο έγγραφο, το οποίο το στείλαµε στα συναρµόδια υπουργεία και στο Υγείας και στο Εσωτερικών.

Στο Ανάπτυξης στείλαµε, στα τελωνεία, στις περιφέρειες, στους κτηνιάτρους, προκειµένου να δείξουµε τη σοβαρότητα του ζητήµατος. Διακινδυνεύεις να έχεις το κακό και να µην το εντοπίζεις. Είχαµε µεγάλη χαρά, γιατί υπήρξε αντίδραση από συγκεκριµένες περιφέρειες, οι οποίες κάλεσαν αµέσως το προσωπικό από τη διεύθυνση του υπουργείου, έγιναν ηµερίδες στους γεωπόνους εκεί, σε δηµάρχους, σε προσωπικό, ώστε να βγάλουν τα συνεργεία έξω, να είναι ενηµερωµένα για το τι συµβαίνει.

Προχτές είχαµε εκδίκαση προσφυγής των Ιταλών παραγωγών στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν κατά του ευρωπαϊκού κανονισµού, το έχασαν, όµως. Χρειάζεται πραγµατικά οι υπηρεσίες των νοµών που έχουν ελιά να λειτουργήσουν στα κόκκινα, γιατί θα είναι ό,τι χειρότερο µπορεί να πάθει η ελληνική περιφέρεια.

Με τη φέτα και το πρόβληµα που υπάρχει τι θα κάνετε;

Είµαστε σε µία φάση εξαιρετικά κρίσιµη. Η προσωπική µου άποψη είναι ότι πρέπει να ασκήσουµε βέτο στο θέµα της φέτας για να διορθώσουµε το λάθος που έκανε η προηγούµενη κυβέρνηση.

ΑρχείοΝέων