Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Την 2η Διεθνή Επιχειρηματική Έκθεση Σερρών, “SER-EXPO 2016” που διοργανώνει το Επιμελητήριο Σερρών χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην 2η Διεθνή Επιχειρηματική Έκθεση Σερρών, “SER-EXPO 2016” που διοργανώνει το Επιμελητήριο Σερρών. Η επιτυχία της περσινής έκθεσης αποτέλεσε οδηγό για φέτος και είμαι σίγουρος ότι θα καθιερωθεί ως ετήσια ευκαιρία ενίσχυσης της εξωστρέφειας, ανάδειξης της δημιουργικής επιχειρηματικότητας των Σερραίων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Γι’ αυτό και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η 2η έκθεση SER-EXPO οργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι από τους πιο κρίσιμους πυλώνες για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, αρκεί να αλλάξουμε κατεύθυνση και να χτίσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ήταν και είναι καθοριστικά κρίσιμο μέγεθος στον παραγωγικό τομέα της χώρας, ιδιαίτερα σημαντικός στον αγροδιατροφικό τομέα της πατρίδας μας.

Έχει μεγάλη σημασία να υπογραμμίσουμε ότι οι Έλληνες παραγωγοί, οι έλληνες έμποροι βρίσκονται στις διεθνείς αγορές 4.000 χιλιάδες χρόνια, χάρη τόσο στην ποιότητα των προϊόντων που παράγει η μικρή αυτή χερσόνησος της Μεσογείου, όσο και χάρη στην αξιοπιστία και φερεγγυότητα στις συναλλαγές τους.

Βρισκόμαστε σε μια προκλητική περίοδο. Η χώρα μετά από μια μακρά πορεία στην έρημο των πολιτικών ύφεσης, που μας επιβλήθηκαν, κινείται για την έξοδο από την κρίση.
Στη νέα αυτή περίοδο ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, και επιμένουμε στην:

• Παραγωγή πιστοποιημένων & επώνυμων ποιοτικών προϊόντων
• Ενσωμάτωση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών
• Υιοθέτηση μιας εξαγωγικής προοπτικής και ενός χαρακτήρα εξωστρέφειας

Ο παραγωγός και ο επιχειρηματίας κερδίζουν με την δημιουργία συνεργιών για τη μεγιστοποίηση του οφέλους και την τοποθέτηση υψηλής προστιθέμενης αξίας στο προϊόν που παράγει η γη, το μυαλό και τα χέρια μας.

Τα Σέρρας είναι ένας τόπος ευλογημένος με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα:
• Πρώτο από όλα το αξιόλογο και αξιόμαχο ανθρώπινο αγροτικό δυναμικό, άνθρωποι φιλοπρόοδοι που αγαπούν τη γη τους
• Το γεωθερμικό πεδίο το οποίο είναι ικανό να στηρίξει πολλές θερμοκηπιακές επενδύσεις
• Τα νερά του Στρυμόνα και της Κερκίνης τα οποία με χρηστή διαχείριση θα αποτελέσουν το κύριο όπλο της γεωργίας μας ενάντια στην κλιμακούμενη κλιματική αλλαγή
• Οι μοναδικές φυλές ζώων, όπως ο βούβαλος της Κερκίνης και το Σερραϊκό πρόβατο
• Τα εξαιρετικά ονομαστά προϊόντα μας, το ρύζι, το βαμβάκι, τα καπνά, η πατάτα, τα όσπρια, τα ανθοκομικά, οι ελιές, το τριφύλλι και οι ζωοτροφές, η βιομηχανική τομάτα, το καλαμπόκι, τα κηπευτικά, τα σταφύλια, το τσίπουρο, το κρασί, το γάλα, η φέτα, τα κρεοσκευάσματα, τα αλλαντικά, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα), τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και τα προϊόντα από βουβάλι (γάλα, γαλακτοκομικά και κρέας - αλλαντικά).

Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίηση του πλούσιου σερραϊκού κάμπου. Χρειάζονται συνέργειες με τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί και πρέπει να επωφεληθεί από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και να καταθέσει αιτήσεις στις δράσεις του μόλις ανακοινωθούν οι προσκλήσεις. Τα μέτρα του νέου ΠΑΑ θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν στις εξής πέντε βασικές κατηγορίες:

1. Ιδιωτικές Επενδύσεις (Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Γεωργοί, Ομάδες παραγωγών, Μεταποίηση, Συνεργασία, Ενίσχυση πολύ μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων).

2. Δημόσιες επενδύσεις (Εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, Αναδασμοί, Αγροτική και Δασική Οδοποιία).

3. Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις εκτός πρωτογενή τομέα με στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομικής βάσης της υπαίθρου και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης (Μέτρα εκκίνησης νέων επιχειρήσεων, Ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτουρισμό, την οικοτεχνία, την βιοτεχνία, τις υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές μέσω LEADER αλλά και Δημόσιες επενδύσεις για την ανάπλαση οικισμών, την ανάπτυξη και προστασία των δασικών περιοχών, επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ευρυζωνική υποδομή, υποδομές μικρής κλίμακας σχετικά με τον τουρισμό και πολιτισμό μέσω LEADER, κλπ).

4. Γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και μέτρα προστασίας της παραγωγής και διασφάλισης του αγροτικού εισοδήματος (βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές δράσεις, καλή διαβίωση των ζώων, εξισωτική αποζημίωση, πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών).

5. Δομές υποστήριξης του αγρο-διατροφικού συστήματος και του δασικού τομέα (δημιουργία συμβουλευτικών δομών για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους και κτηνιάτρους, δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης αγροτών).

Συγκριτικά με τη προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αυξάνονται τα ποσοστά ενίσχυσης για επενδύσεις από νέους γεωργούς και ομάδες παραγωγών, εντάσσονται στο μέτρο της μεταποίησης επαγγελματίες αγρότες για επενδύσεις καθετοποίησης της παραγωγής τους, δίνεται προτεραιότητα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας και των προϊόντων εξαγωγικού προσανατολισμού και διευρύνονται οι περιοχές παρέμβασης του LEADER/CLLD, το οποίο για πρώτη φορά δύναται να ενσωματώσει τις πρώην περιοχές ΟΠΑΑΧ (ορεινές – μειονεκτικές).

Επισημαίνω ιδιαίτερα την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, ώστε μέσα από νέες μορφές οργάνωσης και λειτουργίας να αφήσουμε πίσω το αμαρτωλό παρελθόν των συνεταιρισμών και των ενώσεων και να δημιουργήσουμε σύγχρονα σχήματα με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών τα οποία θα είναι ικανά να μεγιστοποιήσουν το έσοδο και την απολαβή του παραγωγού.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστο Μέγκλα, αλλά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για την αξιέπαινη πρωτοβουλία οργάνωσης της έκθεσης αυτής. Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες, Έλληνες και ξένους. Με πρωτοβουλίες όπως αυτή κατά πρώτον αναδεικνύονται τα ποιοτικά προϊόντα των Σερρών ενώ παράλληλα παρέχονται πολύτιμα εργαλεία στους παραγωγούς, τους μεταποιητές, τους επαγγελματίες, τους εμπόρους ώστε να προχωρήσουν με ασφάλεια στο δρόμο της αλλαγής κατεύθυνσης, στο δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δίκαιης ανάπτυξης που τόσο έχει ανάγκη ο αγαπημένος τόπος μας, οι Σέρρες.
Είμαι βέβαιος για την επιτυχία και της φετινής εκθέσεως και εύχομαι η πρωτοβουλία αυτή να πετύχει στο μέγιστο τις προσδοκίες της προς το συμφέρον των Σερραίων επιχειρηματιών, τη δίκαιη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την ισότιμη συμμετοχή των Σερρών στο μέλλον που ανοίγεται για τη χώρα μετά την εξαντλητική περίοδο ύφεσης που αφήνουμε οριστικά πίσω μας.

ΑρχείοΝέων