Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

"Η πολιτική της Κυβέρνησης, όπως εξασκείται από το Υπουργείο, στοχεύει στη στήριξη του ελαιοπαραγωγού, στη στήριξη της παραγωγής του εξαιρετικού ελαιολάδου, στη στήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών για να φτάσει αυτό το εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο τυποποιημένο, συσκευασμένο στα καλύτερα ράφια του κόσμου. Έχει μεγάλη σημασία για να προσθέτουμε αξία και στον κόπο του αγρότη και στην τοπική οικονομία και στη μεταποίηση και στην τυποποίηση και στο εθνικό προϊόν, αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να το αξιοποιούμε και να ολοκληρώνουμε τη διαδικασία πριν την εξαγωγή από τη χώρα μας. Αυτό δεν γίνεται. Εξάγουμε περίπου το 50% της παραγόμενης ποσότητας του ελαιολάδου. Από αυτό τα προηγούμενα χρόνια η τυποποίηση αφορούσε μόνο το 20%. 

Στόχος λοιπόν και πολιτική της Κυβέρνησης είναι να εντείνουμε και να επιμείνουμε σ’ αυτή τη στρατηγική".

 ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.Κύριε συνάδελφε, στα στοιχεία της ερώτησής σας υπάρχει η απάντηση. Δηλαδή λέτε ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να παραδώσει το ελαιόλαδο σε μία πολυεθνική. Την ίδια στιγμή λέτε ότι κατατέθηκαν προτάσεις σε περιφέρειες, δηλαδή στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Από ποιον κατατέθηκαν; Από μία πολυεθνική. Η Κυβέρνηση πού είναι σε αυτό; Πουθενά. Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω για τα εξής: Πρώτα από όλα, το ενδιαφέρον οποιουδήποτε θέλει να επενδύσει είναι κατανοητό. Στον σχεδιασμό που υπάρχει από την Κυβέρνηση για πάρα πολλούς λόγους δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, δηλαδή να κάνουμε δύο ή τρία ελαιουργεία, κλείνοντας τα 2.170 ελαιοτριβεία που λειτουργούν στη χώρα και αυτό συμβαίνει για πάρα πολλούς λόγους.  Ένας από αυτούς τους λόγους είναι το γεγονός της ποιότητας του λαδιού. Δεν μπορεί να έχουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, εάν σακιάζουμε και ταξιδεύουμε τις ελαίες από την Κέρκυρα για να τις πάμε στην Πελοπόννησο ή από τη Μυτιλήνη για να τις πάμε στην Πελοπόννησο. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Εκείνο, λοιπόν, που θέλω να πω -το είπα και την περασμένη εβδομάδα- είναι ότι η Κυβέρνηση σημειώνει με ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχει γίνει αντιληπτό πως πρέπει να προσθέτουμε αξία στα παραγόμενα εξαιρετικά προϊόντα μας.Να σημειώσω ότι όταν στην Ελλάδα το παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται είναι το 80% της παραγωγής, στην Ισπανία τα ποσοστά του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου είναι αντίστροφα, δηλαδή το 20% είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το 80% είναι οι άλλες κατηγορίες. Έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία για να προσθέτουμε αξία και στον κόπο του αγρότη και στην τοπική οικονομία και στη μεταποίηση και στην τυποποίηση και στο εθνικό προϊόν, αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να το αξιοποιούμε και να ολοκληρώνουμε τη διαδικασία πριν την εξαγωγή από τη χώρα μας. Αυτό δεν γίνεται. Εξάγουμε περίπου το 50% της παραγόμενης ποσότητας του ελαιολάδου. Από αυτό τα προηγούμενα χρόνια η τυποποίηση αφορούσε μόνο το 20%. Στόχος λοιπόν και πολιτική της Κυβέρνησης είναι να εντείνουμε και να επιμείνουμε σ’ αυτή τη στρατηγική. Θα ολοκληρώσω στη δευτερολογία μου.Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ξεκαθάρισα προηγουμένως ότι η πολιτική της Κυβέρνησης δεν έχει καμμία σχέση με τις όποιες μελέτες κατατέθηκαν και με τα όποια άρθρα δημοσιεύονται. Δεν ασκείται έτσι η πολιτική. Ο σκοπός του ελέγχου σ’ αυτή την Αίθουσα δεν είναι να επιβεβαιώνουμε ή να διαψεύδουμε άρθρα ή προθέσεις. Η πολιτική της Κυβέρνησης, όπως εξασκείται από το Υπουργείο, στοχεύει στη στήριξη του ελαιοπαραγωγού, στη στήριξη της παραγωγής του εξαιρετικού ελαιολάδου, στη στήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών για να φτάσει αυτό το εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο τυποποιημένο, συσκευασμένο στα καλύτερα ράφια του κόσμου.Για το λόγο αυτό, στο Υπουργείο έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται συσκέψεις με τους φορείς, οι οποίοι διαχειρίζονται το ελαιόδεντρο, την ελιά, το λάδι. Αναφέρομαι στην εθνική διεπαγγελματική οργάνωση, αναφέρομαι στις οργανώσεις των μεταποιητών και των βιοτεχνών και των βιομηχάνων καθώς και στην προσπάθεια, η οποία γίνεται από τη χώρα για τη στήριξη τριών μεγάλων προγραμμάτων προωθητικών ενεργειών, με τα οποία οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί και μεταποιητές παρεμβαίνουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για προγράμματα ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ και κοντά σε αυτά, αλλά έξι μικρότερα προγράμματα, τα οποία δεν πάνε μόνο το λάδι και την ελιά, αλλά πάνε πακέτο ελληνικών προϊόντων, δηλαδή, βγαίνουν: «ελιά-ελαιόλαδο-τυρί», «ελιά, ελαιόλαδο, κρασί», έξι τέτοια προγράμματα με τα οποία παρεμβαίνουμε στις διεθνείς αγορές. Και για την απόδειξη της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης και τη στόχευση της Κυβέρνησης –κυρία Πρόεδρε, ολοκληρώνω- θα σας αναφέρω ότι την προγραμματική περίοδο 2014-2020, στο μέτρο 4 στο ΠΑΑ, έχουμε προγράμματα για την ενίσχυση, πρώτον, μονάδων μεταποίησης των ελαιούχων προϊόντων, που σημαίνει εκσυγχρονισμοί των ελαιοτριβείων. Δεύτερον, ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί τυποποιητηρίων ελαιολάδου και, τρίτον, ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί και μετεγκαταστάσεις μονάδων επεξεργασίας για τις βρώσιμες ελιές. Αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων όλων των επιχειρήσεων και ιδιωτικών και συνεταιριστικών και να στηρίξουν το ελαιόλαδο ως προϊόν, το οποίο είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑρχείοΝέων