Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Το κείμενο της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκου Μπόλαρη επί των Προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Βουλευτές, 

Ο Πρωθυπουργός της χώρας ξεκίνησε τη χθεσινή ομιλία του επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης με ρητή υπογράμμιση των προτεραιοτήτων της: Πρόταξε την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Είναι σαφές κύριοι ότι η κρίση των τελευταίων έξι χρόνων, η ένταση της κρίσης ανέδειξε μια καθοριστική παθογένεια της χώρας. Την κατάρρευση του παραγωγικού μας προτύπου, την αποσάθρωση μεγάλου μέρους της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Εάν συνεπώς στοχεύουμε στην έξοδο από την κρίση, εάν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή έχει ως προϋπόθεση το επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, τότε η προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν που πρόταξε χτες στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός : Επιστροφή στην ανάπτυξη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέγιστο σημερινό πρόβλημα: Που κατά την άποψή μου δεν είναι άλλο από το καταρρακωμένο ηθικό των Ελλήνων. Η μέγιστη πρόκληση για την Κυβέρνηση, η μεγάλη ευθύνη και το καθήκον μας, όλου του πολιτικού κόσμου, αλλά και όσων βρίσκονται στο δημόσιο λόγο και διαμορφώνουν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους το κλίμα, είναι η ανάταξή, η στήριξη του ηθικού του λαού, ηθικού των πολιτών.

Κανένας λαός, καμιά ομάδα, κανείς πολίτης δεν μπορεί να παλέψει και να αντιμετωπίσει δυσκολίες ΧΩΡΙΣ εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, χωρίς αυτοεκτίμηση, χωρίς ακμαίο ηθικό. Αυτήν την εμπιστοσύνη, αυτή την αναπτέρωση του ηθικού δεν την επιδιώκουμε με λόγια, αλλά με καθημερινή εφαρμοσμένη πολιτική στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στο χωράφι στην κτηνοτροφική μονάδα και στη μεταποίηση.

Για αυτό χρειαζόμαστε μια άλλη αντίληψη ,άλλη προσέγγιση για τον πρωτογενή τομέα και τους παραγωγούς εργαζομένους σ αυτόν. Η αντίληψη ότι ο αγρότης , ο κτηνοτρόφος είναι ομάδα που χρήζει ελεημοσύνης είναι αντίληψη που απαξιώνει το χώρο. Δεν θέλουμε περιθωριοποιημένους ή απαξιωμένους αγρότες ώστε να συναλλασσόμαστε. Η παρωχημένη αυτή αντίληψη δεν έχει σχέση ούτε με την Δημοκρατία, ούτε με την αξιοπρέπεια, ούτε με την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Χρειαζόμαστε άλλο κλίμα, νέα προσέγγιση, άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές Είναι η πρόκληση των Αγροτών που επιχειρούν με ποιότητα – με πιστοποίηση ποιότητας με ανάδειξη της ποιότητας. Είναι η πρόκληση των Αγροτών – Κτηνοτρόφων που επιχειρούν με εξωστρέφεια, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ανταγωνιστικότητα και με καινοτομία στην καλλιέργεια, στο προϊόν, στη συσκευασία, στην μεταποίηση, στη εμπορία. Η ανάπτυξη είναι η μόνη ικανή συνθήκη για τη έξοδο της χώρας από την κρίση. Πιστεύω ακράδαντα ότι το ξανά ξεκίνημα της πραγματικής οικονομίας στην πατρίδα βασίζεται, μπορεί να βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες. Έχουμε σε επάρκεια πολυτελές ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις, πτυχία, μεταπτυχιακών, γλώσσες, Σχέδιο και ενιαία στρατηγική χρειαζόμαστε. Όχι αποσπασματικούς σχεδιασμούς.

Η ανάπτυξη δεν είναι, δεν μπορεί να είναι ΜΟΝΟ σύνθημα. Η ανάπτυξη είναι η πρόκληση, η προώθηση μια σειράς από μικρές ετικέτες, κάθε προϊόν και μια ετικέτα, κάθε κλάδος και μια ετικέτα, κάθε προσπάθεια συνεταιριστική, κάθε προσπάθεια εταιρική, κάθε μικρή, μεσαία και μεγαλύτερη επιχείρηση που αγωνίζεται νόμιμα , παράγει, καινοτομεί, παλεύει για την ποιότητα, αυξάνει το κατά κεφαλή εισόδημα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, εξάγει, φέρνει χρήμα στη χώρα, ΟΛΕΣ μικρές ετικέτες που συνθέτουν το παζλ της πραγματικής μας οικονομίας. Η ανάπτυξη στην χώρα δεν ξεκινά πρώτιστα από τις ξένες μεγάλες επενδύσεις. Καλοδεχούμενες είναι.

Αλλά η ανάπτυξη της χώρας είναι πρώτιστα στα χέρια των Ελλήνων, στα δικά μας χέρια. Στα χέρια των Ελλήνων παραγωγών, αυτών που αντιλαμβάνονται τη πρόκληση της Αγροτικής Επιχείρησης της μικρής και μεσαίας αγροτικής και κτηνοτροφικής επιχείρησης, της μεταποιητικής επιχείρησης που φιλοδοξεί με το ποιοτικό προϊόν της Ελληνικής γης, με το προϊόν του ιδρώτα του παραγωγού να ανταγωνιστεί ποιοτικά στο ράφι της Φρανκφούρτης, της Στοκχόλμης, του Λονδίνου, της Μόσχας, του Πεκίνου, της Νέας Υόρκης.

Γι’ αυτό ας ξαναδούμε την πρόκληση από την αρχή. Να χρησιμοποιήσουμε και να στηρίξουμε ότι επιτυχημένο ότι βέλτιστο από την μέχρι σήμερα πορεία μας. Να στηρίξουμε κα να αναδείξουμε ως πρότυπο τους ευάριθμους συνεταιρισμούς , τις Ομάδες παραγωγών, τις Οργανώσεις Παραγωγών, που σεβάστηκαν τα μέλη τους, τον κόπο των παραγωγών, οργανώθηκαν με αποτελεσματικότητα, καινοτόμησαν, μπήκαν στον ανταγωνισμό και την εξωστρέφεια, πάλεψαν πέτυχαν.

Να στηρίξουμε τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που προσπαθούν, με στόχο να προάγουν την υγιή επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Να χρησιμοποιήσουμε και νέα εργαλεία, που ήδη εφαρμόζουν πρωτοπορώντας άξιοι Έλληνες παραγωγοί. Αναφέρομαι στις πολυμετοχικές αγροτικές εταιρείες, στις οποίες λίγοι ή περισσότεροι πολίτες, συνασπίζουν τις δυνάμεις τους, τις οικονομικές, τις επιστημονικές, τις εργασιακές και επιχειρούν. Με λίγα χρήματα ως εταιρική μερίδα, περισσότεροι συγκεντρώνουν το κρίσιμο ποσό για το εταιρικό κεφάλαιο. 

Απαντώντας δημιουργικά στην ανεργία με νέες θέσεις εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Η επιστημονική γνώση, η εμπειρία στην αγορά, η δουλειά στο χωράφι ή την κτηνοτροφική μονάδα, οι απαραίτητες συνέργειες για την καινοτομία, η προσήλωση στην ποιότητα, ο προσανατολισμός στην εξωστρέφεια φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: Να αντιστοιχήσουμε τις υπαρκτές δυνάμεις του τόπου με τις υπάρχουσες προκλητικές δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση, μέσα στις σημερινές συνθήκες αγοράς, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Εστιάζουμε στον αγροδιατροφικό τομέα, αξιοποιούμε, πολλαπλασιάζουμε τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής, της ελληνικής διατροφής. 

Αναδεικνύουμε την ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής γης στο λάδι, το κρασί, το γάλα και το τυρί, τα φρούτα και τα λαχανικά, την ελιά και την σταφίδα, το κρέας , το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι, τον βιολογικό καπνό, τα αρωματικά φυτά … 

Κι ότι παράγει η μεταποίηση καινοτομώντας και πρωτοπορώντας από τα προϊόντα της ποιότητας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σωρευμένες καθυστερήσεις. Γνωρίζουμε ότι από αβελτηρίες, γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες έχουν δημιουργηθεί προβλήματα που ταλαιπωρούν αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές.

Στο τέλος, βιώνουμε τις αντιλήψεις και πρακτικές που παρακωλύουν στην κοινή προσπάθεια για να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία. Η εντολή που έχουμε είναι να λύσουμε τους κόμπους. Η εντολή που έχουμε είναι, όπου δεν λύνονται οι κόμποι τους κόβουμε. Εάν παρόλα αυτά υπάρχουν αντιστάσεις οι απάντηση είναι ριζική. Η πρώτη προτεραιότητα σε μια οικονομία που ασφυκτιά είναι η ρευστότητα. Είναι αδιανόητο να πνίγονται επιχειρήσεις από έλλειψη ρευστότητας να υπάρχουν τα χρήματα και να μην διοχετεύονται στην αγορά από αδυναμίες, ή αβελτηρίες ή το χειρότερο από σκοπιμότητες.

Με σεβασμό στις δεσμεύσεις της χώρας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, Και με αγωνία για την στήριξη, την διάσωση της επιχείρησης αγροτικής και κτηνοτροφικής, Πρώτη προτεραιότητα η ρευστότητα, Πρώτη προτεραιότητα οι εκταμιεύσεις, η χορήγηση των επιδοτήσεων, η αναπλήρωση των καθυστερήσεων, η έγκριση των προγραμμάτων για επενδύσεις. Και ταυτόχρονα μια σειρά από μικρές και μεγάλες πολιτικές για την αναπλήρωση εκκρεμοτήτων, για την υλοποίηση καθημερινών τρεχόντων προβλημάτων. Ευτυχώς για το Υπουργείο είναι πολλά, πάρα πολλά. Θα είμαστε παρόντες για την επίλυση. Χωρίς εξαγγελίες, Χωρίς θα.

Είναι προτιμότερο αυτός που έχει μια εκκρεμότητα να μάθει ότι επιλύθηκε, παρά να ακούει επανειλημμένες εξαγγελίες επίλυσης. Με ετήσιο στρατηγικό σχεδιασμό, Με ετήσιους στόχους, Με ετήσιο απολογισμό για την επίτευξη, Με τομεακή στρατηγική κι όχι αποσπασματική. Για να προωθήσουμε τις προκλήσεις της σύνδεσης της έρευνας με τη ζώσα αγροτική πραγματικότητα, την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, την υποστήριξη παραγωγής ζωικού κεφαλαίου, την υποστήριξη παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού, της δημιουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, του Αγροτικού Επιμελητηρίου, των θερμοκοιτίδων. Αναφέρομαι σε μικρά clusters ολοκληρωμένης αντιμετώπισης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λύσεις, να ξαναδώσουν νόημα και περιεχόμενο σε νέα προσπάθειες ή να στηρίξουν παλιότερες που χρειάζονται στήριξη.

Χρειαζόμαστε και στοχεύουμε στην πλήρη αξιοποίηση και αποτελεσματική διαχείριση των κοινοτικών πόρων με τις απολύτως απαραίτητες συνέργειες με τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή της κοινωνίας στην υλοποίηση των πολιτικών επιλογών του Υπουργείου αποτελεί βασική προϋπόθεση και δείκτη επιτυχίας. Οι συνέργειες του Υπουργείου με παραγωγούς και φορείς για την ανακούφιση συμπολιτών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες είναι προτεραιότητα μας. Υπάρχουν συμπολίτες μας που επιμένουν στο διαπιστωτικό λόγο για την ένταση της ανεργίας στον τόπο. Δίκαια. Εμείς πιστεύουμε πώς είναι η ώρα για ένα βήμα μπροστά:

Η γη και η αγροτική παραγωγή έχουν αποκτήσει πλέον πολύ σημαντική θέση στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρώπη. Η γη και η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή μπορούν και πρέπει να είναι η απάντηση για την δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων παραγωγικών θέσεων εργασίας στην χώρα.

Και γι’ αυτό είναι προτεραιότητα του Υπουργείου οι συνέργειες μας με τα συναρμόδια Υπουργεία για την αγροτική διπλωματία, για την προώθηση των ποιοτικών μας προϊόντων στη διεθνή αγορά. Στην δυσχερή συγκυρία της πραγματικής μας οικονομίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η πολιτική του ηγεσία θέλει και επιμένει να δείχνει τον δρόμο της κίνησης προς τα μπρος. Μπορούμε. Με επίγνωση των δυσχερειών και των προβλημάτων. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους λαού. Με στρατηγική και σχέδιο για την αξιοποίησή τους.

ΑρχείοΝέων