Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Το Κίνημα της Αλλαγής του Ανδρέα, το Κίνημα των μη προνομιούχων Ελλήνων, δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό υπόλειμμα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε προ ολίγου για υπόλειμμα του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χαθεί παντελώς ή θα αναστηθεί μέσα από την ΕΛΙΑ; Και τι ρόλο παίζετε εσείς μέσα σε αυτή τη διαδικασία, μιας και προέρχεσθε από το ΠΑΣΟΚ;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε από τον Ανδρέα σαν ένα Κίνημα Αλλαγής, το οποίο ήθελε, επεδίωξε και πέτυχε, σε ένα μεγάλο βαθμό, να εκφράσει τους μη προνομιούχους, τους μικρομεσαίους Έλληνες. Ο Ανδρέας, όταν μιλούσε από το βήμα, έκανε ονομαστικό προσκλητήριο, καλούσε τις τάξεις που ήθελε να εκφράσει. Καλούσε τον εργάτη, τον αγρότη, τον φοιτητή, τον μικρομεσαίο, τη νοικοκυρά, τον επαγγελματία, τον επιστήμονα, το νεολαίο, τον συνταξιούχο. Σήμερα, το υπόλειμμα που βρίσκεται στη Βουλή δεν ενδιαφέρεται για αυτές τις τάξεις, οι οποίες το στήριξαν για να γίνει κυβέρνηση.
Δεν έχει σημασία αν υπάρχει ένας αποστεωμένος μηχανισμός. Δεν είναι αυτό το κόμμα, διότι δεν κρίνεται το κόμμα από το αν κρατά τη σημαία ή τη σφραγίδα. Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετήσουν πολιτικές και οι πολιτικές έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, με τα καθημερινά προβλήματα της χώρας. Εδώ βλέπετε ότι για όλα αυτά δεν υπάρχει καμία πολιτική. Εκείνο που θέλω όμως να τονίσω είναι ότι οι μικρομεσαίοι Έλληνες, οι μη προνομιούχοι Έλληνες είναι εδώ, όπως ήταν και το ’74, και έχουν την ανάγκη να εκφρασθούν. Αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα εκφρασθούν μέσα από την ΕΛΙΑ ;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, διότι οι πολίτες θέλουν αυτή τη στιγμή ειλικρινείς σχέσεις. Οι ειλικρινείς σχέσεις δεν έχουν να κάνουν με το εάν αλλάζω γραβάτα και από πράσινη την κάνω πορτοκαλί. Ειλικρινείς σχέσεις έχουμε με την καθημερινή πολιτική πρακτική και στο πώς αυτή αποτυπώνεται στην καθημερινή πολιτική δράση, στο τι ψηφίζω στη Βουλή, στο τι κάνω ως κυβέρνηση ή ως συγκυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα έχει χαθεί λέτε πολύτιμος χρόνος για το ΠΑΣΟΚ το οποίο αργοπεθαίνει και ενδεχομένως να μη μπει και στην επόμενη Βουλή ;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Υπάρχει μια πολιτική στρατηγική, διότι επιλέγουν αυτήν την πολιτική που ασκείται σήμερα από τη συγκυβέρνηση, η οποία –όπως σας είπα και προηγουμένως- είναι η πολιτική που στηρίζει την ολιγαρχία του τόπου, δεν στηρίζει τον μικρομεσαίο Έλληνα. Αυτή είναι η κρίσιμη πολιτική διαφορά. 
Για ένα διάστημα στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε μια αντίληψη ότι είναι απαραίτητο για να σωθεί η χώρα να δεχθούμε μια δεξιά πολιτική. Αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο πρέπει να το χρησιμοποιείς μια, δυο, τρεις φορές. Όταν αυτό το αποδεχθείς και υιοθετήσεις τη δεξιά πολιτική, πλέον έπαψες να είσαι σοσιαλιστικός χώρος, είσαι δεξιά. Άρα η συζήτηση η οποία γίνεται για μια γιαλαντζί κεντροαριστερά, είναι μια συζήτηση η οποία έχει στόχο να παγιδεύσει κάποιους πολίτες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν αναφερόταν στο ΠΑΣΟΚ έλεγε «εμείς και η άλλη αριστερά». Δε χαρακτήρισε ποτέ το κόμμα του κεντροαριστερό, είχε λυμένες τις κατευθύνσεις, διότι ήξερε με ποια συμφέροντα είναι. Αν όμως είσαι με τα συμφέροντα των πέντε μεγάλων εταιρειών της χώρας δεν μπορεί να είσαι σοσιαλιστικό κόμμα. Αν δεν στηρίξεις τον κτηνοτρόφο, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο στην αγορά, στην Εγνατία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δε μπορεί να είσαι σοσιαλιστικό κόμμα. Επομένως υπάρχουν σαφείς επιλογές από τη σημερινή ηγεσία και τα απομεινάρια πέριξ της ηγεσίας, οι οποίες αυτές επιλογές δεν έχουν καμία σχέση με το ιδρυτικό κείμενο του κόμματος και με τις πολιτικές και τις εξαγγελίες αυτού του χώρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δεν σας εκφράζουν λοιπόν και άρα δεν υπάρχει λόγος επανασύνδεσης;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Δεν μπορώ να επιβάλλω σε κάποιον μια άλλη πολιτική. Αφού αποδέχεται αυτή την πολιτική και την εφαρμόζει στην πράξη σημαίνει ότι έχει μετακινηθεί, έφυγε από το χώρο που ήταν. Γιατί ξέρετε υπάρχουν και κάποιοι που λέμε «εμείς ήμασταν εδώ που είμαστε». Γιατί αυτές είναι οι πολιτικές μας αρχές και η πολιτική μας ιδεολογία. Πιστεύουμε στις δυνάμεις της κοινωνίας, πιστεύουμε στις δυνάμεις του σοσιαλισμού και είμαστε εδώ. Κάποιοι άλλοι λένε «εμείς θα ακολουθήσουμε την κα Μέρκελ». Να πάτε, έχουμε Δημοκρατία. Αλλά να μη λέτε ότι είστε διάδοχος κατάσταση του μεγάλου Κινήματος της Αλλαγής και των μεγάλων αγώνων που γίναν για να στηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όταν με τις πολιτικές σας σήμερα το κατεδαφίζετε. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ισχύουν οι φήμες ότι σας έχουν πλευρίσει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να είστε υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα στις επόμενες εκλογές;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, τόσο στις παρεμβάσεις μου για την κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στις παρεμβάσεις μου για την Περιφέρεια, πιστεύω στις συνέργειες. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, το πρόβλημα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες είναι τεράστιο. Και αυτό το πρόβλημα χρειάζεται τις συνέργειες όσων ανθρώπων πιστεύουμε στη Δημοκρατία, και επίσης πιστεύουμε ότι η κοινωνία και όχι η ολιγαρχία έχει δυνατότητες να δώσει τη λύση. Όσοι λοιπόν πιστεύουμε σε αυτές τις δυνάμεις, πρέπει να συνεργαστούμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες είναι οι πιο δυνατές λύσεις,; Ποιες είναι οι δυνάμεις που μπορούν να συνεργαστούν και να επέλθει η αλλαγή σε αυτήν την δεξιά πολιτική; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Δημοκρατία, όπως ακούγεται σύμφωνα με ένα σενάριο; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη ΔΗΜΑΡ;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Για να μην μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία των κουστουμιών, θα σας πω ότι είναι σαφές πως το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής είναι η ρευστότητα που χαρακτηρίζει κινήσεις πολιτικών σχηματισμών και κομμάτων. Το ξέρετε και εσείς άλλωστε ότι καθημερινά βγαίνει κάποιος και λέει «κι εγώ κάνω μία πολιτική κίνηση, ελάτε να συνεννοηθούμε για να κάνουμε ελιές, συκιές και ροδιές». 
Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους τηλεθεατές και συμπολίτες μας ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος πως η πολιτική της μονομερούς ύφεσης που εφαρμόζει η γερμανική δεξιά και έχει υιοθετήσει και ασπαστεί η ελληνική κυβέρνηση, πετάει την Ελλάδα και την πραγματική της οικονομία αλλά και τους πολίτες στα βράχια. Γι’αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστώ με δυνάμεις οι οποίες αποδέχονται αυτήν την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των μικρομεσαίων, των πολλών Ελλήνων και της πραγματικής οικονομίας της χώρας.

Συνέντευξη στον Τ/Σ "ΒΕΡΓΙΝΑ TV" με τη δημοσιογράφο Έλσα Αγοραστού 21/10/2014

ΑρχείοΝέων