Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Το πολιτικό πρόταγμα της σημερινής συγκυρίας

Άρθρο του Υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα" την Κυριακή 2-9-2018, στο πλαίσιο του αφιερώματος "Η επόμενη μέρα της Κεντρο-Αριστεράς" της στήλης "Ιδεογράμματα".

Καθώς συμπληρώνονται 44 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, ως επακόλουθο της προδοσίας της Χούντας, που οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου, στην εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και στην από τότε διχοτόμηση και κατοχή του 40% της Μεγαλονήσου, τούτες τις μέρες, όπως κάθε τρείς του Σεπτέμβρη, ο νους μας συνδυάζει το Κίνημα του στρατηγού Μακρυγιάννη για Συνταγματική Δημοκρατία στα 1843 και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1974.

Μαθητής του Γυμνασίου τότε, παρακολούθησα τη διαδικασία τοκετού, τη διαδικασία αυτοοργάνωσης της δημοκρατικής προοδευτικής σοσιαλιστικής παράταξης. Κάθε τοκετός έχει και πόνους και κινδύνους και χαρά για τη νέα ζωή, το νέο ξεκίνημα. Ήταν ίδρυση – γέννα απέναντι από το παλιό κόμμα, μια πρόσκληση σ΄ αντίθεση με το φθαρμένο πολιτικό προσωπικό της ΕΚΝΔ. Σκληρή η αντιπαράθεση ανάμεσα στο σύστημα που βρίσκεται σε αποδρομή, που δεν έχει πρόταση, αλλά επιδιώκει να διατηρηθεί χάριν προσωπικών επιδιώξεων και συμφερόντων, βασισμένο μόνο στην πινακίδα, στον τίτλο, στο όνομα μιας ιστορικής διαδρομής αφ΄ ενός και στην νέα πρόταση πολιτικής, που εκφράζει την ιστορική συγκυρία, κομίζει πολιτικές θέσεις, ρεαλιστικές προτάσεις για να εκφράσει την αναγκαιότητα, να υπηρετήσει τον πολίτη, τον λαό, την πατρίδα πηγαίνοντας τον τόπο μπροστά.

Η μάχη της νέας πρότασης, της σοσιαλιστικής πρότασης που εισηγήθηκε στους Έλληνες ο Ανδρέας συνάντησε αρχικά επιφύλαξη, με θετική επιδοκιμασία μόνο από το 13%. Η συνέχεια όμως ήταν καταλυτική , αντίστοιχη με τις ανάγκες ενός λαού και μιας χώρας, η οποία μέσα σε είκοσι χρόνια, βρέθηκε από την σκληρότητα του Εμφυλίου Πολέμου και τους Αδερφοφάδες στην κατάλυση της Δημοκρατίας και στο γύψο της Χούντας των Συνταγματαρχών. O Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ πέτυχε την ενοποίηση και την ενότητα της δημοκρατικής προοδευτικής αντιδεξιάς παράταξης ενός πληγωμένου λαού, στοχεύοντας στο κλείσιμο των πληγών από την εμφύλιο αλληλοσπαραγμό, την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, το στέριωμα της Δημοκρατίας, τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ιστορία κρίνει πλέον τις επιτυχίες και τις αστοχίες της προσπάθειας, του Κινήματος και του ηγέτη του.

Η σημερινή περιληπτική αναδρομή έχει νόημα στο μέτρο και στο βαθμό που η Ιστορία, καθώς κάνει κύκλους, κάποτε μπορεί να φωτίζει με την ανάγνωση και τη σύγκριση γεγονότα. Προτείνω να ξεκαθαρίσουμε δύο έννοιες που στην καθημερινότητά μας, άλλοτε ηθελημένα κι άλλοτε αθέλητα, συγχέουμε. Αναφέρομαι στη λέξη κόμμα και στη λέξη παράταξη. Είναι απολύτως σαφές ότι έχουν διαφορετικό περιεχόμενο, είναι σαφές ότι η παράταξη είναι η ευρεία έννοια, η ευρύτερη η περιέχουσα έννοια. Η παράταξη του λαού, η δημοκρατική παράταξη, η προοδευτική παράταξη ή η συντηρητική παράταξη είναι η ομάδα των πολιτών που πιστεύουν προοδευτικά ή έχουν συντηρητικές απόψεις.
Δεν επιχειρώ πολιτειολογική ανάλυση αλλά στοχεύω την έκφραση για τις ανάγκες της παρούσας στιγμής. Την παράταξη του λαού, τους πολίτες της προοδευτικής, λόγου χάριν κατεύθυνσης, επιχειρούν να εκπροσωπήσουν στο Κοινοβούλιο, σε κάθε εκλογική διαδικασία τα κόμματα. Είναι συνηθέστατο την εκπροσώπηση μίας παράταξης να τη διεκδικήσουν με τα προγράμματά τους περισσότερα τους ενός κόμματα. Άλλοτε πείθουν περισσότερο, άλλοτε λιγότερο, άλλοτε καθόλου. Ο πρώτος και τελευταίος λόγος στον κυρίαρχο λαό, στον εντολέα- πολίτη. Αυτή η αναντίρρητη κι αδυσώπητη αλήθεια κρίνει κόμματα, πολιτικούς και πολίτες. Αυτή είναι η δυναμική της Δημοκρατίας, το μεγαλείο της κι η αδυναμία της.

Στην κρίσιμη τούτη ιστορική στιγμή, στην ιστορική συγκυρία της εξόδου της χώρας από την προκρούστεια κλίνη των μνημονίων, της απαλλαγής του ελληνικού λαού από την βαβυλώνια οκταετή αιχμαλωσία σε τροϊκανούς και θεσμούς δανειστών-εταίρων, πιστεύω ότι η περίοδος της Μεταπολίτευσης έκλεισε. Με ό,τι θετικό, κρίσιμο, σημαντικό πέτυχε και πρόσφερε στο λαό και την πατρίδα, καθώς και με ό,τι αστοχία, λάθος, αβλεψία κι έγκλημα έγινε από λάθος πολιτικές ή από αδυναμία ελέγχου, ή από την επιβολή των οικονομικών συμφερόντων πάνω στην πολιτική και τους πολιτικούς, που την ονομάσαμε διαπλοκή μ΄ ό,τι συνέπειες είχε για τη χώρα και τους πολίτες.

Είναι η ώρα που η Ελλάδα κι οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του θαλασσινού αγέρα για το ξαναχτίσιμο μιας παραγωγικής βάσης πάνω σ΄ ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, της ανάπτυξης με δικαιοσύνη, ενός δημόσιου τομέα αποτελεσματικού, διάφανου, γρήγορου, με σεβασμό στον πολίτη και την επιχειρηματικότητα, μιας πατρίδας που αξιοποιεί το κρίσιμο σημαντικό πλεονέκτημά της, τη νέα ταλαντούχα γενιά της.

Αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή, η πρόταση από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι πρόταση συντεταγμένης δημοκρατικής προοδευτικής στόχευσης, είναι πρόταση που αποκλείει το πισωγύρισμα σε δυνάμεις, λογικές, νοοτροπίες και πρακτικές που αστόχησαν να εκφράσουν την προοδευτική αντιδεξιά - δημοκρατική παράταξη του λαού μας. Ο πρωθυπουργός, που πιστώνεται ιστορικά την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία των μνημονίων, όσο κι αν οι μίζεροι αρνούνται να το αναγνωρίσουν, καταθέτει πρόταση πολιτικής έκφρασης που ενώνει τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων απέναντι στις ακραίες νεοφιλελεύθερες έως ακροδεξιές λογικές του Μητσοτάκη και των παρ΄ αυτώ, καθώς κι όσων γιαλαντζί προοδευτικών ανεμίζουν ιστορικά λάβαρα, μουσειακής απλώς αξίας, αφού δεν συνοδεύονται από πολιτική πρόταση ζωντανή, σε αντιστοιχία με τις αγωνίες και τις ανάγκες του λαού και της χώρας στη σημερινή συγκυρία.

Το πολιτικό πρόταγμα για τον δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη στην Ελλάδα σήμερα είναι η συμπόρευση όλης της προοδευτικής παράταξης, η συμπαράταξη κι η συγκρότηση ενός μεγάλου δημοκρατικού μετώπου απέναντι στη διαπλοκή και τους εντολείς της, απέναντι σ΄ όσους την ώρα της μεγάλης βρέθηκαν με τα χρήματα στις λίστες φοροδιαφυγής των εξωχώριων εταιρειών, απέναντι σ΄όσους προτάσσουν την εξουσία των οικονομικών συμφερόντων από την εξουσία του κυρίαρχου λαού και των εντολέων της πολιτικής, απέναντι σ’ όσους εναντιώνονται στην ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας υπέρ του ιδιωτικού συστήματος υγείας, απέναντι σ΄όσους δεν εμπιστεύονται τον λαό και την απλή αναλογική για την έκφρασή του, κυρίως και καθοριστικά σ΄όσους από πεποίθηση ή από συμφέρον έχουν στο μυαλό τους και στον πολιτικό σχεδιασμό τους το πισωγύρισμα της χώρας.

Το πολιτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού, το μήνυμα ενός μετώπου για τη δημοκρατία, την πρόοδο, την ανάπτυξη με δικαιοσύνη είναι ξεκάθαρο κι οι αποδέκτες του, οι δημοκρατικοί, προοδευτικοί συνεπώς Έλληνες, πολύπαθοι κι έμπειροι μετά την οκταετή περιπέτεια.

Ενωμένοι θα νικήσουμε.

ΑρχείοΝέων