Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Το ζήτημα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας έχει μετατραπεί από πολιτειακό σε πολιτικό, με μόνο ζητούμενο την παράταση των ασκούμενων πολιτικών ύφεσης

Συνέντευξη στα Παραπολιτικά και στο δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό  

Δημοσιογράφος: Προφανώς, προφανώς. Κύριε Μπόλαρη να περάσουμε επειδή ο χρόνος πιέζει και στα πολιτικά. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί πάρα πολλά για την επερχόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η δική σας θέση ποια είναι; Προέρχεσθε από το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσατε να στηρίξετε μια επιλογή όπως ο Φώτης Κουβέλης;

Μπόλαρης: Η εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας είναι ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα εξαιτίας της διάρθρωσης που έχει το Σύνταγμα, εξαιτίας των διατάξεων του Συντάγματος. Το Σύνταγμα λοιπόν προβλέπει ότι πρέπει να έχουμε 180 στην τρίτη ψηφοφορία και αν αυτός ο αριθμός δεν σχηματισθεί τότε πρέπει να πάμε σε εκλογές. Εξαιτίας αυτής της τελευταίας διάταξης, η οποία επιμένει στους 180 και δεν λέει ότι μπορεί να βγει με 150, ας πούμε, με 151, το πολιτειακό ζήτημα γίνεται πολιτικό. Άρα η συζήτηση η οποία έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, έφυγε από την πολιτειακή διάσταση, για το ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος για Πρόεδρος Δημοκρατίας στη Χώρα, ποιος θα είναι ο ανώτατος άρχοντας που θα εκπροσωπεί καλύτερα τη Χώρα μας, και έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα, δηλαδή το εάν θα παρατείνει η κυβέρνηση αυτή, τον πολιτικό της βίο. Δηλαδή εάν θα παραταθεί η ασκούμενη πολιτική στη Χώρα, όπως τη βιώνει ο Έλληνας πολίτης σήμερα. Εάν λοιπόν το πολιτειακό γίνεται πολιτικό και το πολιτικό γίνεται παράταση της ασκούμενης πολιτικής, η απάντηση από μένα είναι σαφέστατα, όχι. Δεν πιστεύω ότι αυτή η πολιτική, η πολιτική της ύφεσης, η πολιτική η οποία τσαλακώνει τους μικρομεσαίους Έλληνες πολίτες θα πρέπει να συνεχιστεί. 

Δημοσιογράφος: Άρα εξαρτάται από την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και όχι από το πρόσωπο που θα προτείνει. 

Μπόλαρης: Η κυβέρνηση έχει μια πολιτική, την οποία πολιτική την ασκεί επί δύο χρόνια. Είπε στους Έλληνες πολίτες μετά τις ευρωεκλογές ότι ελήφθη το μήνυμα, θα κάνω αναπροσαρμογές. Μόνο αναπροσαρμογές δεν κάνει. Με εμμονή συνεχίζει την πολιτική την οποία εκτός των άλλων με πολύ αδρές γραμμές και με μεγάλη ευστοχία και ειλικρίνεια κατήγγειλε ο Υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος οδήγησε σε παραίτηση την συγκυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο όπως ξέρεται τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την πολιτική. Δεν θεωρείτε ότι θα πρέπει να περιμένετε να ακούσετε και αυτές τις επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση αλλά και την επιλογή του προσώπου ; Σας είπα για παράδειγμα τον κ.Κουβέλη. Μπορεί να επιλέξει κάποιο πρόσωπο από την κεντροδεξιά, τον Μεϊμαράκη, που είπε εχθές ο κ.Ψυχάρης.

Μπόλαρης: Ήμουν απολύτως σαφής λέγοντας ότι, στο μέτρο και στο βαθμό που η επιλογή όποιου προσώπου εξαρτά την συνέχιση αυτής της πολιτικής, της πολιτικής για την οποία έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις η κυβέρνηση και τη συνεχίζει, η απάντησή μου είναι απλή. Την ανέφερα προηγουμένως.

Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν κ. Μπόλαρη εσείς συμφωνείται με κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να έχει ένα αντιμνημονιακό προφίλ, να το πω έτσι για να γίνει κατανοητό. 

Μπόλαρης: Η ουσία για τον τόπο είναι μια άλλη πολιτική. Μια άλλη πολιτική η οποία θα λέει πως θα ζήσει ο τόπος, τι θα παράγει ο τόπος, τι θα πουλά, τι θα εξάγει, για να έχει κέρδος και να μπορεί να ζήσει ο λαός και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Αυτό το σχέδιο έχει σχέση άμεση και με το τι δημόσιο θέλουμε και θέλουμε ένα δημόσιο στην υπηρεσία των πολιτών, αποτελεσματικό για να έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα. Αυτό είναι μια άλλη πολιτική από αυτήν που ασκείται, είναι άλλη πολιτική από αυτήν που καταλαβαίνει η κα Μέρκελ και οι υφεσιακές πολιτικές που επιβάλλει στην Ευρώπη. 
Αυτό χρειάζεται απάντηση και αυτή την απάντηση πρέπει να τη δώσει στους πολίτες. 

Δημοσιογράφος: Περιμένουμε λοιπόν ποια θα είναι η απάντηση.

ΑρχείοΝέων