Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη στην 9η Πανελλήνια Συνάντηση Δακοκτονίας

"Κυρίες και κύριοι 

Χαιρετίζουμε την έναρξη των εργασιών της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης Δακοκτονίας, μια συνάντηση στην οποία η επιστήμη συναντά την πρακτική εμπειρία, μια πανελλήνια συνάντηση στην οποία οι ερευνητές, οι επιστήμονες, οι συντονιστές των υπηρεσιών, οι παραγωγοί, οι τυποποιητές, έχετε την ευκαιρία ενός απολογισμού, και , το σημαντικότερο μιας όσμωσης για τον καλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του δάκου. 

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια δίνονται στην Οργανωτική Επιτροπή για την διοργάνωση της πανελλήνιας συνάντησης και για την επιλογή της ελαιοφύτου Χαλκιδικής, ως τόπο πραγματοποίησής της. Η Χαλκιδική είναι διάσημη για τις πράσινες ελιές της οι οποίες αποτελούν ένα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής ζήτησης προϊόν με σημαντική εξαγωγική δυναμική. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι εξαγωγές των ελιών Χαλκιδικής ξεπέρασαν σε αξία τα 280 εκ. ευρώ. Οι ελιές της Χαλκιδικής είναι μεγάλες, σαρκώδεις, καταπράσινες και πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο και Ω-3 λιπαρά. Είναι εξαιρετικό προϊόν, ένας θησαυρός που αποτελεί το 55% της ελληνικής παραγωγής βρώσιμης ελιάς, αφού παράγονται περί τους 120.000 τόνους το χρόνο από τους οποίους εξάγεται το 80% σε χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία. 

Η ελιά, το δένδρο που από τα πανάρχαια χρόνια συνδέθηκε με την Ελλάδα, με τον πολιτισμό μας, τη διατροφή μας, την εκκλησία και τη λατρεία μας και βέβαια με την οικονομία της, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα παραγωγικά κεφάλαια του πρωτογενή τομέα. Η προστασία της χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας καθώς τα προϊόντα τα οποία παράγει (βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο) αποτελούν τους διαχρονικούς πρεσβευτές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό. 

Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι τόσο στις ελιές όσο και στο ελαιόλαδο επιβάλλεται να προσθέτουμε αξία με τυποποίηση, μεταποίηση, ενσωμάτωση καινοτομιών και επωνυμία με ποιότητα ώστε να διεκδικούν τη θέση που τους αξίζει, δηλαδή την πρώτη θέση στα ακριβότερα ράφια των διεθνών αγορών.   

Από τα παραπάνω τεκμαίρεται ότι η καταπολέμηση του δάκου αποτελεί μια δράση εξαιρετικής σημασίας καθώς συνδέεται άμεσα με την ποιότητα και την ποσότητα τόσο του ελαιολάδου όσο και της βρώσιμης ελιάς. Η παραγωγή τυποποιημένων, πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων αποτελεί μια αναγκαία στρατηγική επιλογή της χώρας μας και είναι ικανή τόσο να ενισχύσει το εισόδημα του έλληνα ελαιοπαραγωγού, όσο και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη εν γένει του πρωτογενή τομέα.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνει ενδιαφέροντα θέματα από τα οποία ξεχωρίζουμε την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών (εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας για τον έλεγχο της εκτέλεσης της δακοκτονίας), καθώς και την ζωτικής σημασίας εφαρμογή των αρχών της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας για μια βιώσιμη ελαιοκαλλιέργεια.

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι εργασίες της πανελλήνιας συνάντησής σας θα συμβάλλουν καθοριστικά στην κατεύθυνση του σχεδιασμού μιας αποτελεσματικότερης δακοκτονίας, με λελογισμένη και στοχευμένη χρήση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, στην υπηρεσία του έλληνα ελαιοκαλλιεργητή και για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων μας.


Καλή επιτυχία" 

 

ΑρχείοΝέων