Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την λοιμώδη οζώδη δερματίτιδα για την αποκατάσταση απολεσθέντος ζωϊκού κεφαλαίου από Ευρωπαϊκή επιχορήγηση ύψους 2.258.000

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Έβρου της Ν.Δ, κ. Αναστασίου Δημοσχάκη σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων του Έβρου από τις πλημμύρες (2014-2015), από την λοιμώδη οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών και την λήψη μέτρων για την προστασία και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): 

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ για την ερώτηση, κύριε συνάδελφε. Καταλαβαίνετε ότι στα πλαίσια του χρονικού ορίου απάντησης μιας επίκαιρης ερώτησης, τα οκτώ ερωτήματα δεν απαντώνται επαρκώς. Και φαντάζομαι να μην παρεξηγήσετε, εάν δεν ανταπεξέλθω σε όλα.

Δεν θέλω να επαναλάβω στη Βουλή πράγματα, τα οποία εσείς προσωπικά και οι Εβρίτες κτηνοτρόφοι τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Γνωρίζετε πως η οζώδης δερματίτιδα για πρώτη φορά πέρασε σε ευρωπαϊκή χώρα. Είναι επιζωοτία η οποία ήλθε από την Αφρική. Γνωρίζετε ότι τα εμβόλια ήλθαν από τη νότια Αφρική, για να τα αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζετε ότι έχουν γίνει οι εμβολιασμοί δεκάδων χιλιάδων ζώων. Και γνωρίζετε επίσης, πως επειδή έχουμε καταστροφή και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και οικογενειακών προγραμματισμών και ζημία στην τοπική οικονομία, τα χρήματα τα οποία δοθήκαν στους παραγωγούς με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προσδιόριζε τις τιμές για τα βοοειδή ανάλογα με το μέγεθος, ανάλογα με την ηλικία, πραγματικά ήταν ποσά τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονταν στη ζημία την οποία έπαθε ο άλλος.

Γι’ αυτόν τον λόγο όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας και το Υπουργείο ο Eυρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Υγιεινής των Τροφίμων αυτά τα ζητήματα τα θέσαμε στο τραπέζι και εξηγήσαμε την κατάσταση. Μπαίνει ο κτηνίατρος στη μονάδα, διαπιστώνει οζώδη δερματίτιδα κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σφαγεί όλος ο πληθυσμός της μονάδας, καταστρέφουμε δηλαδή την επιχείρηση. Αυτό δεν γίνεται με μία αποζημίωση με την οποία λέμε 1500 κάνει το βοοειδές και ανάλογα με την ηλικία δίνουμε τα χρήματα. 

Έγινε αντιληπτό από την Επιτροπή, στείλαμε και προσωπική επιστολή στους δύο Επιτρόπους και στον Υγείας και στον Γεωργίας, για την ανάδειξη του ζητήματος. Τα ζητήματα και τα θέματα, όπως τα θέσαμε, έχουν γίνει αντιληπτά, γιατί δεν αρκεστήκαμε στο να πούμε ότι η χώρα μας έχει αυτό το πρόβλημα.

Αναδείξαμε ότι το πρόβλημα υπάρχει και στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία και στην Πολωνία και στην Κύπρο με άλλες αρρώστιες και ζητήσαμε αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, έτσι ώστε με ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης, στο οποίο δηλώσαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να τεθούμε επικεφαλής, να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα των ζωονόσων στα εκτός της χώρας, προτού να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι μία πολιτική, η οποία είναι κατανοητή σαν πρόταση. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο επίπεδο της Επιτροπής να αλλάξει πολιτική. Η απάντηση, λοιπόν, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Επιτρόπων είναι θετική αρχικά.

Κύριε Πρόεδρε, θα συνεχίσω στη δευτερολογία.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): 

Κύριε συνάδελφε, οι πιέσεις και η ανάδειξη του προβλήματος στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα και για τους πληγέντες κτηνοτρόφους. 

Καταρχάς, ο Επίτροπος υποσχέθηκε και ήδη εξασφάλισε τα χρήματα τα οποία σαν χώρα δαπανήσαμε και η πολιτεία και η περιφέρεια για τα εμβόλια και για τις ταφές των ζώων αυτών. Μιλάμε για εκατομμύρια χρήματα.

Δεύτερον, εξασφαλίστηκε η δεύτερη δόση των εμβολίων. Γιατί όπως ξέρετε καλά, η οζώδης δερματίτιδα, για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται δεύτερη δόση εμβολίου, η οποία πρέπει να γίνει από την άνοιξη και μετά. Είναι κι αυτά εξασφαλισμένα. Έχει δημιουργηθεί και σχετική παρακαταθήκη εμβολίων, ούτως ώστε φέτος να δοθούν και έγκαιρα και αδαπάνως στους κτηνοτρόφους. 

Εκείνο το οποίο είναι το σημαντικότερο και στο οποίο αναφέρεστε –το ξέρετε ότι το περιέγραψα στην επιστολή προς τον ευρωπαίο Επίτροπο- είναι ότι έχουμε μια χορήγηση προσωρινής έκτακτης ενίσχυσης στους παραγωγούς στους τομείς κτηνοτροφίας. Αφορά και άλλα κράτη-μέλη. Το ποσό το οποίο δόθηκε στην Ελλάδα είναι 2.258.000 ευρώ. Αυτό το ποσό, είναι απόφαση δική μας -έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση- να κατανεμηθεί άμεσα σε κτηνοτρόφους του κλάδου της βοοτροφίας με βάση τα παρακάτω κριτήρια.

Σας διαβάζω το έγγραφο: Τη δραστηριοποίηση τους περιοχές που επλήγησαν από τη λιμώδη οζώδη δερματίτιδα, η οποία ενέτεινε τα προβλήματα και τις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση και στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος, αλλά και του κρέατος. Βέβαια, το δεύτερο κριτήριο είναι το επίπεδο παραγωγικής τους δραστηριότητας στις 31 Μαρτίου του 2015, χρόνος που προηγείται της συρρίκνωσης της παραγωγής λόγω της οζώδους δερματίτιδας. Προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση τυχόν απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου μέχρι και 31 Απριλίου του 2016. Βάζουμε έναν χρόνο για τα θέματα της αποκατάστασης. Ο χρόνος αυτός τίθεται, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος ελέγχου της τυχόν αδράνειας κ.λπ.

Συνεπώς, έχει εξασφαλιστεί κονδύλιο το οποίο με απόφαση του Υπουργείου προορίζεται συγκεκριμένα στην ομάδα των πληγέντων βοοτρόφων, γαλακτοπαραγωγών και μη, για να υπάρξει αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Είναι μια πρώτη απόφαση, είναι μια, αν θέλετε, πρώτη νίκη που υπάρχει από πλευράς αντιμετώπισης των ζωονόσων στην κατεύθυνση της αναπλήρωσης του ζωικού κεφαλαίου. Φτάνει αυτό; Όχι. Χρειάζεται να συνεχίσουμε, ώστε αυτό το οποίο γίνεται σήμερα έκτακτα, να γίνει καθεστώς και να υπάρχουν αποζημιώσεις και για το απολεσθέν γάλα, εάν θέλουμε να είμαστε έντιμοι και συνεπείς απέναντι στους παραγωγούς μας, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κτηνοτροφία.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΑρχείοΝέων