Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Υπάρχει πραγματικά μια μεγάλη αγωνία, όποια Ευρωπαϊκά Κονδύλια υπάρχουν στα ταμεία να φτάσουν στους παραγωγούς που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη ρευστότητας, ιδιαίτερα οι αγρότες που γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δυσκολεύονται να συντηρήσουν τα κοπάδια και να βγου

Απάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη σε ερώτηση της Βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΚΚΕ κα. Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με «την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την βασική ενίσχυση των αγροτών της Χώρας:

«Κυρία συνάδελφε, 

το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2015 είχε δύο μεγάλες προκλήσεις να διαχειριστεί και φυσικά αναφέρομαι και στον εποπτευόμενο Οργανισμό, τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 
Η πρώτη ήταν να λύσει το θέμα των δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται από τη νέα ΚΑΠ, έργο το οποίο ήταν και δύσκολο και επίπονο, για να γίνει η αναγνώριση των δικαιωμάτων στους αγρότες. 

Η δεύτερη πρόκληση μετά από αυτή ήταν να δώσει έγκαιρα την προκαταβολή, η οποία ήταν ύψους 90% και αναφέρομαι στη βασική ενίσχυση. 

Αυτό, λοιπόν, έγινε, έτσι ώστε στις αρχές του Δεκέμβρη από τους αγρότες πεντακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες παραγωγοί πήραν το 90% της βασικής ενίσχυσης και αυτό το ποσό ήταν 1 δισεκατομμύριο παρά 7.000 ευρώ, 993.000 ευρώ. 

Μένει από τη βασική ενίσχυση να δοθεί το υπόλοιπο 10% και βέβαια μένουν και οι λοιποί Πυλώνες. Από τον Πυλώνα I έχουμε την Πράσινη Ενίσχυση, τις συνδεδεμένες και το υπόλοιπο 10%.

Ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο είχε να διαχειριστεί την τελευταία χρονιά την καταβολή των χρημάτων από τον Πυλώνα II από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία έτρεχαν μαζί. Είναι η περίοδος 2007-2013, όπως γνωρίζετε, υπήρχαν δύο χρόνια παράταση. Υπήρξαν εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία δεν είχαν πληρωθεί και έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα οι καταβολές. 

Έτσι και το Υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έτρεξαν, προκειμένου να γίνουν οι καταβολές από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημειώστε ότι από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου έγιναν καταβολές ύψους 570 εκατομμυρίων ευρώ στα μέτρα των αξόνων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δόθηκαν 38.000 ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Είναι χρήματα τα οποία κινδύνευαν να χαθούν και υπήρξε μία εργώδης προσπάθεια, προκειμένου να καταβληθούν αυτά τα χρήματα. 

Την ίδια στιγμή θέλω να σας επισημάνω ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το Υπουργείο βρήκε μία τεράστια σειρά εκκρεμοτήτων από αυτούς που εγκαλούν τη σημερινή Κυβέρνηση και η οποία αφορούσε υποχρεώσεις από το 2008 μέχρι και το 2015, οι οποίες μία-μία σε μία τεράστια σειρά από τομείς αντιμετωπίστηκαν και έγιναν οι καταβολές. 
Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.

Κυρία Μανωλάκου, όποιος ισχυρίζεται ότι αυτή η διαδικασία η οποία είχε προς πληρωμή περίπου 750.000 νοικοκυριά και εκατομμύρια αγροτεμάχια, στρέμματα, αμπέλια, ελαιώνες, ότι έγινε άψογα, το πρώτον, αφίσταται της αλήθειας.
Εκείνο που έχει σημασία να πούμε είναι ότι έγινε η πληρωμή του 90% της βασικής ενίσχυσης. Έληξε αυτό. Είναι απέξω κόσμος; Ναι, είναι.

Γιατί; Γιατί οι πληρωμές έγιναν με στοιχεία που πήρε το Υπουργείο στις 30 Νοεμβρίου. Όσοι λοιπόν στις 30 Νοεμβρίου δεν ήταν στο σύστημα, στις εφορίες και έκαναν αιτήσεις και δηλώσεις μετά, είναι απέξω. Λέω ένα παράδειγμα.
Υπάρχει λοιπόν ζήτημα με ανθρώπους που είναι δεσμευμένοι ή δεν ήταν έγκαιροι. Δικαιούνται; Δικαιούνται. Θα τα πάρουν; Βεβαίως. Η προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο είναι και η «πράσινη» επιδότηση και το 10% και οι συνδεδεμένες να δοθούν το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να γίνει η διαδικασία των ενστάσεων. Η διαδικασία των ενστάσεων γίνεται. 

Είναι πολλές οι ενστάσεις; Είναι πολλές. Δεκάδες χιλιάδες; Δεκάδες χιλιάδες. Πρέπει να τις δούμε μία-μία; Βεβαίως και πρέπει να τις δούμε μία-μία. Αυτή είναι η υποχρέωση που έχει ο Οργανισμός, για να μπορεί να ανταποκριθεί στη μεγάλη πραγματικά ανάγκη που υπάρχει στην ελληνική περιφέρεια.

Όμως, θα πρέπει να αναφέρω και τα παραδείγματα για να δείτε ποια προβλήματα είχε ο Οργανισμός των πληρωμών. Θέλω να σας πω δηλαδή ότι αυτό το διάστημα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, πληρώθηκε ενιαία ενίσχυση για τα έτη 2012, 2013, 2014, η οποία εκκρεμούσε. Πληρώθηκαν πρόσθετα ποσά ενίσχυσης για το βαμβάκι για τα έτη 2011, 2012, 2014. Πληρώθηκε πρόσθετη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο για τα έτη 2012 και 2014. 

Αυτοί είναι πραγματικοί άνθρωποι. Είναι χιλιάδες άνθρωποι που δικαιούνται να πάρουν αυτά τα χρήματα και δεν τα πήραν. Είναι νέα παιδιά…
Σκεφτείτε όμως ότι τα πήραν τώρα, μετά από μία εργώδη προσπάθεια. Σκεφτείτε ότι τώρα, για πρώτη φορά, ξεμπλοκάρισε το σύστημα για να πληρωθεί η βιολογική γεωργία και βιολογική κτηνοτροφία από το 2012. 

Είναι ορθή η αναφορά σας για τους νέους αγρότες. Έχετε δίκιο. Να σκεφτείτε όμως ότι η δέσμευση για το πού θα πάνε τα λεφτά και πώς θα πληρωθούν δεν έγινε από αυτή την Κυβέρνηση. Έγινε τον Αύγουστο του 2014, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση αποφάσισε ότι η κατανομή θα γίνει με βάση τα ιστορικά δικαιώματα. Αυτό το σύστημα στην Ευρώπη το επέλεξαν δύο χώρες, η Ελλάδα και η Μάλτα. Όταν λοιπόν υπάρχει Κυβέρνηση και δέσμευση, φυσικά και το σύστημα θα πληρώσει με βάση τις δεσμεύσεις μιας προηγούμενης Κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε αυτό.

Θέλω να σας πω λοιπόν ότι και τα επιχειρησιακά προγράμματα για τα φρούτα και οι ελαιουργικοί φορείς και η προώθηση των γεωργικών προϊόντων πληρώθηκαν και πληρώνονται. Υπάρχει πραγματικά μία μεγάλη αγωνία όποια Ευρωπαϊκά κονδύλια υπάρχουν στο ταμείο, να φτάσουν στους παραγωγούς που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη ρευστότητας, ιδιαίτερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δυσκολεύονται να συντηρήσουν τα κοπάδια και να βγουν στην καλλιέργεια.

Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, να υπηρετήσουμε τους παραγωγούς και να στηρίξουμε την παραγωγή.

Ευχαριστώ πολύ».

ΑρχείοΝέων